Krajanka czekoladowa z wiśniami

Krajanka czekoladowa z wiśniami, to chyba standard w każdej domu. Uwielbiam domowe krajanki z kremem, bo wiem co do nich wkładam. Przede wszystkim krem czekoladowy jak w dzisiejszej krajance zawsze robię na prawdziwym maśle. Jest smak i konsystencja. Krajanka czekoladowa z wiśniami to ciasto urodzinowe dla mojej mamy. Dzisiaj będzie rodzinna impreza. Pogoda dopisuje od samego rana, więc będziemy urzędować w ogrodzie. To są uroki obchodzenia urodzin latem!

krajanka czekoladowa z wisniami

krajanka czekoladowaKrajanka czekoladowa z wiśniami

Składniki:

Ciasto czekoladowe

3 jajka

90 g cukru

90 g pszennej mąki tortowej

20 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

25 ml mleka

wiśnie w zalewie

Krem czekoladowy

250 g masła

150 g cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

2 łyżeczki nescafe w proszku

1 budyń śmietankowy

3 żółtka

700 ml mleka

Krem śmietankowy

400 ml śmietanki kremówki

50 g utartej czekolady

złota posypka do ciasta

2 łyżki kakao

2 łyżki złotej posypki

ciasto czekoladowe krajanka

Nastaw piekarnik na 200ºC. Ubij jajka z cukrem i solą na puszysto. Ubijaj około 5 minut. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj suche składniki z masą jajeczną. Na końcu dodaj mleko i jeszcze raz wymieszaj. Przygotuj foremkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm. Wyłóż papierem do pieczenia tak aby jego brzegi wystawały poza kant foremki. Będzie wtedy łatwiej wyjąć ciasto z formy. Rozprowadź równomiernie czekoladową masę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie. Nie wymaga nasączania. Upieczone spód wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Ugotuj budyń. Do garnka wlej 600 ml mleka, wsyp kawę i zagotuj. W reszcie mleka rozpuść budyń i wymieszaj z żółtkami. Wlej do wrzącego mleka stale mieszając. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z kuchni i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj budyń tak aby całkowicie połączył się z czekoladą. Odstaw na bok do całkowitego ostudzenia. W misce zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodaj  porcjami zimny budyń cały czas miksując. Na czekoladowym spodzie ułóż odcedzone wiśnie. Posmaruj wierzch kremem i posyp kakao oraz złotą posypką. Wstaw do lodówki aby krem stężał. Ubij śmietanę. Śmietana musi być dobrze schłodzona, bo inaczej się nie ubije. Rozprowadź śmietanę na cieście. Zetrzyj czekoladę i posyp nią ciasto. Dodatkowo posyp złotą posypką. Wstaw ciasto do lodówki aby dobrze się schłodziło. Będzie się dobrze kroić. Smacznego!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.