Ciasto na niedzielę – ciasto budyniowe bez budyniu

Kto ma ochotę na pyszne ciasto? Ciasto na niedzielę koniecznie trzeba upiec. Co wymyśliłam? Cytrynowe ciasto budyniowe bez budyniu! To ciasto ma fajnie przypieczony wierzch, a w środku wygląda jak budyń. Jest pyszne i zapewniam, że łatwe w pieczeniu.  Pięknie pachnie cytryną i migdałami. Cytrusy i migdały świetnie ze sobą pasują. Cytrynowe ciasto budyniowe przypomina magic cake, choć sposób pieczenia jest zupełnie inny. Faktem jest jednak, że i to ciasto podczas pieczenia dzieli się na dwie warstwy. Spód ciasta do budyniowa masa, a wierzch miękkie ciasto biszkoptowe.

cytrynowe ciasto pudding

ciasto na niedzielę

To ciasto to typowe ciasto do nabierania łyżką. Oczywiście na upartego można je pokroić na kawałki. Ciasto jest jest naprawdę smaczne. Posypałam je prażonymi migdałami i polałam amaretto. Kiedyś nie lubiłam cytrynowych wypieków i deserów. Teraz  za nimi przepadam. Nigdy nie żałuję soku z cytryny. Wyciskam ją do ostatniej kropli. Do tego ciasto dodaję też otartą skórkę z cytryny. Skórka z cytryny sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Praktycznie nigdy nie używam sztucznych aromatów. Skupiam się na naturalnych.

przepis ciasto cytrynowe

Cytrynowe ciasto budyniowe

Składniki:

180 g cukru
70 g pszennej mąki
3 duże jajka, u mnie 4 mniejsze
30 g rozpuszczonego masła
250 ml mleka
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
30 g migdałów pokrojonych w słupki
1 łyżka cukru podru
50 ml amaretto
ciasto cytrynowe
Nastaw piekarnika na 175ºC.  Okrągłą formę posmaruj masłem. Rozpuść masło i lekko przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. W drugiej misce wymieszaj żółtka z masłem. Następnie dodaj mleko, sok z cytryny, skórkę i wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj trzepaczką. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj z masą. Wylej masę do natłuszczonej formy i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut. Pokrój migdały w słupki i zrumień na suchej patelni. Posyp ciasto migdałami i oprósz cukrem pudrem do dekoracji. Nałóż ciasto na talerzyki i polej amaretto. Smacznego!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.