Kto ma ochotę na pyszne ciasto? Ciasto na niedzielę koniecznie trzeba upiec. Co wymyśliłam? Cytrynowe ciasto budyniowe bez budyniu! To ciasto ma fajnie przypieczony wierzch, a w środku wygląda jak budyń. Jest pyszne i zapewniam, że łatwe w pieczeniu. Pięknie pachnie cytryną i migdałami. Cytrusy i migdały świetnie ze sobą pasują. Cytrynowe ciasto budyniowe przypomina magic cake, choć sposób pieczenia jest zupełnie inny. Faktem jest jednak, że i to ciasto podczas pieczenia dzieli się na dwie warstwy. Spód ciasta do budyniowa masa, a wierzch miękkie ciasto biszkoptowe.
To ciasto to typowe ciasto do nabierania łyżką. Oczywiście na upartego można je pokroić na kawałki. Ciasto jest jest naprawdę smaczne. Posypałam je prażonymi migdałami i polałam amaretto. Kiedyś nie lubiłam cytrynowych wypieków i deserów. Teraz za nimi przepadam. Nigdy nie żałuję soku z cytryny. Wyciskam ją do ostatniej kropli. Do tego ciasto dodaję też otartą skórkę z cytryny. Skórka z cytryny sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Praktycznie nigdy nie używam sztucznych aromatów. Skupiam się na naturalnych.
6 komentarzy
Bardzo apetycznie wygląda, mniamm.
Ale fajnie wyszło to ciacho :) Ciekawe jesteśmy jak smakuje :)
Ale kuuuusicie!
super wygląda magic cake mi smakowało więc to Twoje z pewnością tez jest pyszne
Takie czary tylko u Ciebie, ciasto budyniowe bez budyniu ;) Jeszcze nie jadłam takiego ciasta, którego się nie kroi, ale nabiera z naczynia
Trzeba sobie ułatwić życie…