Ziemniaczana zapiekanka to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków. Zaletą dobrej zapiekanki jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno. Na ogół ziemniaczane zapiekanki przyrządzam z surowych ziemniaków. Urozmaiceniem takiej sałatki może być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka.
Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa lub ryby. Świetnie pasuje do sadzonego jajka lub smażonych grzybów.
Ziemniaczana zapiekanka
6 – 8 porcji
Składniki:
700 g ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
300 ml mleka lub śmietany 30%
2 łyżki masła
100 g sera feta
100 g mozzarella
1½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego pieprzu
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posmaruj żaroodporną formę masłem. Ułóż ziemniaki w trzech rzędach na przemian z cebulą. Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym serem feta i pokrojoną natką pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z mlekiem (można użyć pół na pół mleka ze śmietaną) . Polej zapiekankę równomiernie. Utrzyj mozzarella i posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa do jedzenia. Smacznego!
Do zapiekanki najlepiej pasują mączne ziemniaki. Ziemniaki będą szybciej miękkie, a zapiekanka będzie bardziej kremowa.
5 komentarzy
O jejku, to brzmi po prostu przepysznie! :)
Zawsze coś innego!
Zapisuje :D Na pewno przetestuję przepis ;) Zapowiada się świetnie ;)
Chyba jutro zrobię na obiad. Wygląda tak pysznie, że trudno się opanowac.
Tak, polecam bardzo!