Zapiekanka z ziemniaków, feta i mozzarella

Ziemniaczana zapiekanka to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków. Zaletą dobrej zapiekanki jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno. Na ogół ziemniaczane zapiekanki przyrządzam z surowych ziemniaków. Urozmaiceniem takiej sałatki może być dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka.

ziemniaczana zapiekanka

Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa lub ryby. Świetnie pasuje do sadzonego  jajka lub smażonych grzybów.

zapiekanka przepis

Ziemniaczana zapiekanka

6 – 8 porcji

Składniki:

700 g ziemniaków

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki natki pietruszki

300 ml mleka lub śmietany 30%

2 łyżki masła

100 g sera feta

100 g mozzarella

1½ łyżeczki soli

½ łyżeczki białego pieprzu

zapiekanka ziemniaki

Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posmaruj żaroodporną formę masłem. Ułóż ziemniaki w trzech rzędach na przemian z cebulą. Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym serem feta i pokrojoną natką pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z mlekiem (można użyć pół na pół mleka ze śmietaną) . Polej zapiekankę równomiernie. Utrzyj mozzarella i posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa do jedzenia. Smacznego!

Do zapiekanki najlepiej pasują mączne ziemniaki. Ziemniaki będą szybciej miękkie, a zapiekanka będzie bardziej kremowa.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *