Kanapki na gorąco, to świetna alternatywa na kolację. Przygotowuję takie kanapki zapiekanki na wiele sposobów. Dzisiaj polecam kanapki na gorąco z tuńczykiem i salsą z oliwek. Od kiedy wypróbowałam tuńczyka na gorąco zaczęłam go stosować i w innych daniach, głównie z makaronem.
Ale tuńczyka można również wykorzystać do kanapek. U nas w domu często jemy kanapki na kolację i zawsze staję na wysokości zadania, aby były to rozmaite posiłki jak francuskie tosty, bruschetta, czy gorące zapiekanki.
Nie znam osoby, która nie lubi kanapek na gorąco! Pamiętam jak chodziłam do szkoły. Po drodze miałam mały kiosk, który sprzedawał tylko zapiekanki z pieczarkami i serem. Nie raz skusiłam się, ale teraz po latach dodam, że moje zapiekanki smakują o wiele lepiej. Wiadomo, domowe jest najlepsze!
Wracając do przepisu na kanapki z tuńczykiem to można z nim trochę pokombinować. Jeśli nie przepadacie za majonezem to rozdrobnionego tuńczyka możecie wymieszać z żółtkiem i oliwą. Zamiast mozarella możecie wybrać inny ser, a zamiast salsy z oliwek zawsze możecie użyć pomidorów.
Bardzo lubię przepisy, które dają mi możliwość przygotowania ich w różnych opcjach. Kanapki na gorąco mogę przyrządzić z tuńczykiem, ale też i z makrelą w pomidorach lub anchois.
Kanapki na gorąco z tuńczykiem
2 porcje
Składniki:
2 kromki chleba na zakwasie, tutaj przepis
150 g białego tuńczyka w zalewie
3 łyżki majonezu, domowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka posiekanego kopru
sól, chili i czarny pieprz do smaku
30 g mozzarella
20 zielonych oliwek pimiento
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
czarnuszka do posypania
Majonez wymieszać z musztardą i koprem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobniony tuńczyk i wymieszać pastę. Nałożyć pastę na kromki chleba, polecam chleb na zakwasie; przepis u góry.
Nastawić piekarnika na 200ºC. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Ułożyć kanapki i posypać startą mozzarellą. Wstawić kanapki do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Mozzarellą powinna się jedynie roztopić.
W międzyczasie przygotować salsę. Pokroić oliwki, natkę z pietruszki i wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Tak przygotowaną salsą udekorować zapiekanki. Na koniec posypać kanapki czarnuszką. Podać na gorąco. Smacznego!