Zapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę.
Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż z kaszy jak w przypadku taco zapiekanki z pęczakiem. A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką. Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście zapiekanka makaronowa. Bardzo lubię zapiekany makaron z kalafiorem i cheddar.
Zapiekanka z ziemniaków i mozzarella
Składniki:
okrągła forma o boku 8 cm i średnicy 22
4-5 porcji
6 ziemniaków średniej wielkości
2 szalotki
1 mozzarella, jedna kulka około 130 g
1½ łyżeczki soli
200 ml śmietanki lub mleka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki białego pieprzu
1 czubata łyżka masła
Do podania
250 g usmażonych pieczarek
1 ugotowany brokuł
Obierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz białym pieprzem. Posyp pietruszką i utartą mozzarellą. Posól śmietankę i zalej warzywa. Obłóż kawałeczkami masła. Przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobiegu. Piecz zapiekankę przez 30 minut, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Usmaż pieczarki z odrobiną świeżego rozmarynu i udekoruj nimi wierzch zapiekanki.
Do zapiekanki z ziemniaków najlepiej pasują ziemniaki na puree. Młode ziemniaki można nie obierać, przy czym należy dodać mniej śmietanki, bo zawierają więcej wody.
Dodawajcie Wasze propozycje w komentarzach do tego wpisu.
12 komentarzy
Gosiu ale wspaniała zapiekanka, uwielbiam takie dania. Pozdrawiam cieplutko :-)
Uwielbiam takie zapiekanki ziemnaiczane :) Jeszcze tylko sałata z vinegretem i byłabym w niebie :)
Mam nadzieję, że lasagne też traktujemy jak zapiekankę? Pozdrawiam
Jeszcze jaka!
Oto link do mojego przepisu. Pozdrawiam!
http://czerwieniblekit.blox.pl/2016/03/Lasagne-z-farszem-miesnym-i-warzywnym.html
Też piekłam ziemniaki z pieczarkami :)
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/03/pieczone-ziemniaki-z-pieczarkami-i.html
Super!
I jeszcze jedna lasagne:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2016/03/Lazagne-ze-szpinakiem-i-cukinia.html
zapiekanki bardzo lubię. A ja zrobiłam taką http://mniam-mniam.blog.pl/2016/03/22/ross-il-forn/
Super!
Witam, użyta śmietanka w przepisie to jaka śmietanka, kwaśna czy słodka?/
Słodka i najlepiej z większą zawartością tłuszczu aby się nie oważyła