Zapiekanka warzywna z kiełbasą to szybkie danie na obiad lub kolację w ciągu zapracowanego tygodnia. Już pewnie większość z Was jest po urlopie i musiało wrócić do rutynowych zajęć, nie mniej pogodzić pracę z prowadzeniem domu. Zapiekanka warzywna z kiełbasą rozwiąże odwieczne problemy typu co szybko i pożywnego zjeść. Jest to prosty przepis na smaczną zapiekankę pełną warzyw. Danie jednogarnkowe, które jest gotowe w godzinę, u mnie niebywale popularne.
Zapiekanka warzywna
na 4 porcje
Składniki:
6 ziemniaków, średniej wielkości
1 papryka
250 g leśnych grzybów, u mnie kurki
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem
350 g kiełbasy
6 jajek
50 ml mleka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
350 g mozzarella
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju
Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko posól i przełóż do miski. Pokrój paprykę w kosteczkę i cebulę ze szczypiorkiem. Pokrój drobno kiełbasę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce wraz z utartą mozzarella. W osobnej misce rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut.
10 komentarzy
Tak, tak – to coś dla mnie.
Bardzo lubię takie smaki warzywne w zapiekankach. Super!
Chętnie, chętnie się skuszę.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Super dzięki! Miłego wieczorku!
Pysznie wygląda i na pewno jest mega smaczna taka zapiekanka :) Pychotka :)
Zapiekanki z jajkami jeszcze nie jadłam, świetny pomysł :)
ale smacznie wygląda
uwielbiam zapiekanki w każdej formie
Wygląda mega! Kocham takie zapiekaneczki.
Wygląda znakomicie :)
lubię bardzo takie zapiekanki
Chyba coś podobnego zrobimy tacie na obiad :D
Mąż by się ucieszył z takiej zapiekanki.