Szafranowe udka z kurczaka z berberysem, czyli kurczak po irańsku. Ostatnio trafiłam na blog podróżniczy, gdzie świetnie opisano podróż do Iranu. Zainspirowana wpisem postanowiłam przyrządzić typowe danie kuchni irańskiej, szafranowe udka z kurczaka z berberysem.
Uwielbiam to danie, które podaje się oczywiście z ryżem, np. ryżem z bobem i koprem. Udka z kurczaka marynowałam w szafranie z dodatkiem kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku szafranu. Nie każdy lubi szafran, ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów. Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem ale również i rybą.
Szafranowe udka z kurczaka
4 porcje
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki masła
4 łyżki suszonego berberysu
0,5 g zmielonego szafranu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki wody
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka soli lub wedle smaku
Do podania
Udka z kurczka osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj przyprawy solą i natrzyj nimi mięso. Przykryj kurczaka folią i marynuj najmniej przez 2 godziny lub wstaw na noc do lodówki. Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Dodaj kolejną łyżkę masła, wlej wodę i wsyp opłukany berberys oraz cukier. Smaż przez 2 minuty. Ugotuj ryż według przepisu w linku (kliknij). Podaj szafranowe udka z kurczaka z ryżem.
11 komentarzy
Pyszne! <3
Świetny blog, przepiękne zdjęcia a jedzenie wygląda naprawdę przepysznie! :) Obserwuję i na pewno będę często zaglądać ;)
O super!
Mmm, zapowiada się pysznie! Już zapisałam przepis :)
Nie pożałujesz Gin!
Aaa… dziękujemy za miłe słowa o naszym blogu i cieszymy się, że mogliśmy Cię zainspirować :) Oj tak, berberys na talerzu to smaczek, który odkryliśmy w Iranie :) Twój kurczak wygląda rewelacyjnie!
U nas kolejna porcja ciekawych potraw z Iranu. Np. kale pacze – jadłaś, gotowałaś? To był dla nas chyba największy kulinarny szok :)
pozdrawiamy serdecznie! :)
Na takie udka to ja się piszę :) Pysznie wyglądają i na pewno tak smakują :)
Ależ one pysznie wyglądają.
Super pomysł na pyszny obiad.
To musi świetnie smakować.
Pozdrawiam niedzielnie :)
wybornie wyglądają!
Tak, to cieszę się!
Raczej nie używamy szafranu w naszej kuchni, więc tym bardziej jesteśmy ciekawe smaku tych udek :)