O przepisie na ryż z bobem i koprem po irańsku już wspomniałam tutaj. Ryż z bobem zazwyczaj przyrządzam latem, kiedy jest sezon na bób. Bardzo lubię ten ryż, bo jest smaczny i praktycznie można go jeść samego bez żadnych dodatków. Gotowanie ryżu w Iranie to prawdziwa ceremonia.
Do tego dania najlepiej użyć basmati o długich ziarnach. My kupujemy ryż w sklepach z orientalną żywnością, czasami rodzina podeśle jakąś paczkę…Wtedy to inna bajka, bo ryż pochodzi z ekologicznej uprawy i jest suszony naturalnie, a nawet lekko podwędzony. Taki ryż ugotowany osiąga ponad 1,5 cm długości i jest niesamowicie aromatyczny.
Dzisiaj jednak zadowoliłam się kupnym basmati, natomiast bób przywiozłam z Polski. Wzięłam się na sposób, gotowany i obrany bób mrożę. Wtedy cieszę się nim aż do następnego lata. Bób przeżywa prawdziwy renesans również w mojej kuchni. Moi rodzice pochodzą z Mazowsza ale jakoś u nich w domu nie jadano bobu. Odkryłam bób dzięki mojemu mężowi, kiedy pierwszy raz ugotował właśnie ryż z bobem, baghali polo. Od razu skradł moje serce! Od tej pory przyrządzam go często nie mniej z ryżem.
Do ryżu potrzebny jest również suszony koper i oczywiście szafran. Jest to niesamowicie aromatyczna kombinacja. Zapytacie pewnie dlaczego suszony koper? Przyrządzałam to danie ze świeżym koprem ale suszony koper jest o wiele intensywniejszy w smaku. Smak i aromat w tym daniu odgrywają dużą rolę. Ryż pięknie pachnie i smakuje wybornie!
Ryż z bobem
4 porcje
Składniki:
250 g ryżu, długoziarnistego, basmati
150 g ugotowanego bobu
0,5 g szafranu
2 łyżki masła
50 ml wody
4 łyżki suszonego kopru
1½ łyżki soli
2 ziemniaki
Opłukać ryż w zimnej wodzie i wsypać do garnka. Wlać 1,5 litra zimnej wody, wsypać sól i zagotować. Gotować ryż na poziomie 7 (kuchnia indukcyjna) przez 5 minut po czym wlać szklankę zimnej wody. Zamieszać i gotować przez 3-5 minut. Ryż powinien być już wyrośnięty ale w całości. Absolutnie nie może się rozlatywać. Następnie odcedzić ryż i opłukać szybko zimną wodą.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać szafran i suszony koper. Wlać 50 ml wody. Smażyć przez minutę. Pokroić bób w paseczki. Na dno garnka, w którym gotował się ryż włożyć odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści przykryć dno plastrami ziemniaków, oprószyć lekko solą.
Następnie wsypać odcedzony ryż, dodać koper, bób i delikatnie przemieszać widelcem. Przykryć garnek pokrywką i gotować ryż na poziomie 4 około 5-8 minut. Po uniesieniu pokrywki ryż powinien mocno parować. Przed wyłożeniem ryżu na półmisek uchylić na chwilę pokrywkę aby ryż odparował. Ułożyć ryż na półmisku i obłożyć przypieczonymi ziemniaczkami. Tak ugotowany ryż podać do kebabu, drobiu lub ryby.
8 komentarzy
Mmm, coś wspaniałego! Taki ryż musi być niesamowicie aromatyczny :)
Jejku już sobie wyobraziłam smak :) Pycha!
Gosiu a czy świeży koper się też nada?
Cześć! Świeży koper też może być ale musi go być o wiele więcej. Na to porcję najmniej 200 ml pokrojonego, ale smak będzie trochę inny.
Nigdy nie jadłam takiego dania, ale już wiem, że będzie mi smakować :)
Ojej spróbować takiego irańskiego ryżu byłoby naprawdę super :D
Idealne danie dla mnie, cudo!!!
Taki obiad to ja rozumiem :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie