Mówiąc szczerze to szafranowy ryż z berberysem polubiłam dopiero jak poznałam mojego męża. On mnie też nauczył jaki ryż jest najlepszy i jak taki ryż gotować. Gotowanie ryżu po persku to istny rytuał i przyznam, że za nim opanowałam technikę jego gotowania kilka porcji powędrowało do śmieci, a i niejeden garnek zakończył swoją żywotność.
Dzisiaj mogę przyznać, że jestem ekspertem w tej dziedzinie. No cóż pochwały teściowej i reszty rodziny same za siebie mówią, a i mój małżonek nie szczędzi mi komplementów.
Mój ulubiony ryż to szafranowy ryż z berberysem czyli po persku zereshk (czytaj zereszk) polo. Berberys pewnie macie na ogrodzie, a i szafran nietrudno znaleźć w sklepie. Nam przesyła rodzina z Iranu, bo i perski ponoć najlepszy! Sztuka gotowania ryżu po persku to ryż ugotowany na sypko w kilku podstawowych krokach. Oczywiście najlepszy ryż to ryż długoziarnisty typu basmati. Muszę przyznać, że w supermarketach w Polsce czy też w Szwecji rzadko można natrafić na wysokiej jakości basmati. Czasami mam wrażenie, że te sklepy jedynie wabią nazwą basmati. Wysokiej jakości basmati jest bardzo drogi i można go jedynie kupić w małych butikach z orientalną żywnością.
Oto więc przepis na szafranowy ryż basmati, przepis który obiecałam bardzo dawno temu. Ryż jest tak smaczny, że można go jeść bez żadnych dodatków. Jeśli lubicie ryż to proponuję również ryż pilau. Nie zapomnijcie o wczorajszym przepisie, kurczak korma podany właśnie z szafranowym ryżem i berberysem.
Szafranowy ryż z berberysem – zereshk polo
na 5 – 6 porcji
Składniki:
300 g ryżu basmati
woda
1 łyżka soli
2 łyżki masła
½ g szafranu, zmielonego
50 g suszonego berberysu
Wsyp ryż do garnka o pojemności 3 litrów. Wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie wlej osoloną wodę, tyle aby przykryła ryż (2 cm nad powierzchnią ryżu).
Zagotuj ryż i zmniejsz temperaturę. Ryż powinien gotować się szybko, a kiedy zacznie bulgotać i ubywać wody wlej szklankę zimnej wody. Nastąpi tak zwane szokowanie ryżu.. Gotuj ryż jeszcze przez około 5 minut. Ryż ma być długi, napęczniały, prawie gotowy. Teraz odcedź ryż.
Na patelni rozpuść masło z dwoma łyżkami wody i szafranem. Dodaj również berberys. Potrzymaj chwilę na ogniu, aż berberys trochę napęcznieje. Na dno pustego garnka wlej łyżkę oliwy, wysyp odcedzony ryż. Polej ryż szafranowym masłem z berberysem i przykryj pokrywką.
Postaw ryż na kuchni i zmniejsz temperaturę, u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie czwartym. Gotuj / paruj ryż przez około 10 minut. Gotowy ryż po uchyleniu pokrywki mocno paruje. Gotowy ryż wysyp delikatnie na półmisek za pomocą dużego widelca.
14 komentarzy
Jestem zachwycona tym daniem :)
o dziękuję Ewa!
Rzeczywiście Gosiu… ryż wygląda idealnie :)!
Dzięki Dorota!
Taki ryż musi być wspaniały, na pewno zrobię i dam znać, chociaż juz teraz widać, że będzie odlot :). Pozdrawiam
Oj jest Aga!Polecam!
Wlasnie to podstawa, ktorej „trzeba” sie nauczyc poslubiajac Iranczyka ;))))) Ale powiem szczerze, ze teraz to nie wyobrazam sobie jedzenia ryzu ugotowanego w inny sposob.
Mira, ja też!
Gosiu czyli zwykły berberys ogrodowy ? Owoce wysuszyć i można zjadać ? Dziękuję za wspaniałe przepisy.
Tak, ten co ma ostre kolce i kwitnie na żółto. Owoce wystarczy ususzyć. Uszuszone przechowuję w zamrażalce, wtedy zachowują swój ładny czerwony kolor.
Cieszę się, że lubisz moje przepisy! Pozdrawiam serdecznie!
Mam rodzinę w Goteborgu i podczas pobytu w Szwecji zakochałam się w szwedzkiej kuchni . Bułeczki cynamonowe to też ulubione wypieki mojego syna .
Cieszę się że trafiłam na Twojego bloga .
Pozdrawiam Beata.
A dzisiaj w Szwecji święto cynamonowej bułeczki!
Czy w pierwszej fazie gotowania garnek przykryć pokrywką?
Nie, bez pokrywki.