Owsianka marchewkowa z tradycyjnych płatków owsianych przyrządzona równie smacznie jak owsianka ugotowana na błyskawicznych płatkach. Owsianka marchewkowa pachnąca imbirem i cynamonem. Pyszna, pożywna i zdrowa. Na śniadanie, na podwieczorek czy po treningu.
Owsianka marchewkowa – przepis
Składniki:
2 porcje
150 ml owsianych płatków, u mnie górskie
1 łyżeczka kokosowego oleju
250 ml wody
szczypta soli
1 duża marchew, utarta na tarce o drobnych oczkach
po szczypcie cynamonu i imbiru
2 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek
2 łyżki laskowych orzechów
6 połówek włoskich orzechów
1 łyżka kokosowych wiórków
W małym rondelku wymieszaj wodę z płatkami i solą. Zagotuj. Dodaj przyprawy, utartą marchewkę, rodzynki, olej kokosowy i gotuj przez 5 minut. Jeśli owsianka jest za gęsta dolej wody. Przełóż owsiankę do miseczek i udekoruj uprażonymi orzechami i kokosowymi wiórkami.
3 komentarze
Pyszna ! Od dawna już chciałam zrobić podobną (widziałam przepis w jakiejś książce), ale nigdy mi się nie chce tarkować marchewek :P
marchewkowa owsianka chodzi za mną już jakiś czas, przepyszna :)
Polecam!