347
Przeglądając polską blogosferę zauważyłam ostatnio mnóstwo przepisów na wegetariańskie pasztety. Postanowiłam sama upiec taki warzywny pasztet z cukinii i quinoa. Bardzo lubię takie lekkie przysmaki, a pasztet z cukinii wyszedł mi wspaniale. Pasztet nie zawiera jajek i glutenu. Taki pasztet świetnie pasuje do czosnkowego jogurtu. Można go jeść na ciepło lub letnio. Wspaniale danie, które na pewno nie raz zrobię latem. Przepis na pasztet z cukinii i quinoa
Składniki:
- 2 zielone cukinie, około 700g
- 450 g ugotowanej quinoa
- 250 g ciecierzycy, z puszki
- 2 łyżki maki z ciecierzycy
- ½ dl oliwy z oliwek
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 50 g świeżego kopru, drobno posiekanego
- sol i pieprz do smaku
Czosnkowy jogurt
- 2 dl gęstego jogurtu, greckiego
- 1 łyżka majonezu, czubata
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
Wykonanie:
- Zacznij od cukinii. Zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach, posól i odstaw na pól godziny. Po tym czasie wyciśnij wodę z cukinii.
- Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie.
- Cebule i czosnek pokrój drobno i podsmaż na oliwie z dodatkiem pieprzu, do tak zwanego zeszklenia cebuli.
- Odcedź ciecierzyce i zgnieć widelcem. W dużym naczyniu połącz wszystkie składniki, nie zapomnij o cieciorce i posiekanym koprze.
- Podłużną foremkę wyłóż pergaminem i napełnij farszem.
- Piecz pasztet z cukinii w piekarniku na 160º C (termoobieg) przez godzinę. Przestudź pasztet za nim go będziesz kroić.
- Wymieszaj składniki na dressing i podaj do pasztetu.
3 komentarze
ja tam kocham vege-pasztety :P i ten zapisałam do przetestowania :P
Sa po prostu super! Cieszę sie, ze ci wpadł w smak!
ja tez bardzo lubie takie pasztety, ciekawa jest Twoja propozycja i bardzo ładnie wyglada