Ostatnio dużo się mówi na temat jarmużu. Sama bardzo lubię to warzywo i staram się jak najczęściej stosować je w moich przepisach. Dzisiaj pewnie Was zaskoczę, bo chcę zaproponować nietypowy przepis na jarmuż, a mianowicie zdrowe chipsy z jarmużu. Zdziwieni? A może już słyszeliście o chipsach z jarmużu?
Chipsy z jarmużu to największy hit tego roku w Szwecji. Chipsy są wyjątkowo smaczne, zdrowe, a na dodatek bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Takie chipsy to nawet polubią dzieci, a podobnie jak tradycyjne chipsy można je doprawić ziołami, pieprzem, papryką czy czosnkową solą. Polecam bardzo zwłaszcza, że sezon na jarmuż już się zaczął. Pyszne snacks i do tego takie zdrowe!
Przepis na zdrowe chipsy z jarmużu
Składniki:
- 300 g jarmużu
- 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej lub wedle smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki dobrej oliwy
- pieprz kajeński do smaku
Oderwij pofałdowane liście od grubej łodygi, opłócz i osusz. Wyłóż jarmuż na blaszkę, dodaj oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszaj. Włącz piekarnik na 175ºC i piecz chipsy przez około 10 minut. Chipsy powinny być chrupiące. Podawaj na ciepło lub na zimno.
5 komentarzy
Nigdy nie miałam okazji jeść jeszcze jarmużu, jestem ciekawa jak smakuje.
Spróbuj koniecznie!
Ja pamiętam szał na nie już w tamtym roku i dwa lata temu ;) jarmuż jest zaskakujący!
jak one ładnie wyglądają
Strasznie mnie kuszą tylko wielka szkoda, że nigdzie nie mogę dostać jarmużu :(