Ostatnio dużo się mówi na temat jarmużu. Sama bardzo lubię to warzywo i staram się jak najczęściej stosować je w moich przepisach. Dzisiaj pewnie Was zaskoczę, bo chcę zaproponować nietypowy przepis na jarmuż, a mianowicie zdrowe chipsy z jarmużu. Zdziwieni? A może już słyszeliście o chipsach z jarmużu?
Chipsy z jarmużu to największy hit tego roku w Szwecji. Chipsy są wyjątkowo smaczne, zdrowe, a na dodatek bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Takie chipsy to nawet polubią dzieci, a podobnie jak tradycyjne chipsy można je doprawić ziołami, pieprzem, papryką czy czosnkową solą. Polecam bardzo zwłaszcza, że sezon na jarmuż już się zaczął. Pyszne snacks i do tego takie zdrowe!
Przepis na zdrowe chipsy z jarmużu
Składniki:
- 300 g jarmużu
- 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej lub wedle smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki dobrej oliwy
- pieprz kajeński do smaku
Oderwij pofałdowane liście od grubej łodygi, opłócz i osusz. Wyłóż jarmuż na blaszkę, dodaj oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszaj. Włącz piekarnik na 175ºC i piecz chipsy przez około 10 minut. Chipsy powinny być chrupiące. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Nigdy nie miałam okazji jeść jeszcze jarmużu, jestem ciekawa jak smakuje.
Spróbuj koniecznie!
Ja pamiętam szał na nie już w tamtym roku i dwa lata temu ;) jarmuż jest zaskakujący!
jak one ładnie wyglądają
Strasznie mnie kuszą tylko wielka szkoda, że nigdzie nie mogę dostać jarmużu :(