Moje najmłodsze dziecko kończy na dniach 18 lat! Dzisiaj będzie osiemnastka! Mnóstwo młodzieży w drodze. Dostałam listę co mam ugotować i upiec. Oczywiście upiekłam tort czekoladowo – kajmakowy. Jest to duży tort na imprezę dla 20 osób. Mnóstwo w nim słodkości. Do tortu upiekłam dwa rodzaje biszkoptów, czekoladowy i biały, które przełożyłam dwoma rodzajami kremów na bazie masła i bezy. Jeden doprawiłam kajmakiem, a drugi gorzką czekoladą.
Krem maślany na bazie masła i bezy jest bardzo puszysty. Białka z cukrem zaparzam na parze mieszając trzepaczką balonową. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, ubijam bezę na sztywno. Potem dodaję miękkie masło. W ten sposób powstaje krem maślany, który można dowolnie doprawić. Bardzo często wykorzystuję ten krem do czekoladowej rolady.
Tort jest wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków.
Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki i maliny w czekoladzie lub oblane karmelem. Z niecierpliwością czekałam na rozkrojenie tortu. Najlepiej kroić tort po schłodzeniu w lodówce. Krojenie tak dużego tortu wymaga taktyki. Najpierw kroję krąg w środku, a potem tnę resztę tortu na kawałki. Wtedy porcje tortu nie będą takie duże i będą się ładnie prezentować.
Jestem ciekawa jak zareagują goście. W Szwecji torty z kremem maślanym to raczej rzadkość. Najczęściej na imprezę przyrządza się tort z bitą śmietaną i owocami lub tort marcepanowy. Są jednak popularne kafejki, gdzie do kawy można kupić porcję pysznego tortu przełożonego kremem maślanym. Inspiracją do tego tortu, a przede wszystkim kremu maślanego jest szwedzki cukiernik Roy Fares.
Tort czekoladowo – kajmakowy
20 porcji, średnica tortownicy 30 cm
Składniki:
Biszkopt czekoladowy
6 jajka, średniej wielkości
80 g cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki pszennej mąki
2 łyżki skrobii kukurydzianej
1½ łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt biały
6 jajek
200 g cukru
125 g mąki pszennej
25 g skrobii kukurydzianej
Krem maślany z kajmakiem
4 białka (140 g)
240 g cukru
szczypta soli
500 g masła, niesolonego
puszka kajmaku
Krem czekoladowy
2 białka (70 g)
120 g cukru
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
200 g malin, u mnie mrożone
orzechy i suszone owoce w polewie, około 300 g
zacznij od czekoladowego biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij , ostudź i rozkrój na dwa placki.
Przystąp do pieczenia białego biszkoptu. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 30 cm wyłóż krążkiem z papieru do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Białka ubij prawie na sztywno. Wtedy zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika, ostudź. Biszkopt po ostudzeniu przekrój na 2 placki.
Krem maślany możesz zrobić w całości, potem podzielić i odpowiednio doprawić. Dla mnie było łatwiej zrobić krem w dwóch podejściach. Białko i cukier umieść w naczyniu żaroodpornym. Postaw na garnku z wodą ale tak, aby dno naczynia nie dotykało wody. Gotuj wodę na małym ogniu i mieszaj zawartość naczynia trzepaczką balonową. Kiedy cukier się rozpuści, umieść naczynie w misce z wodą i miksuj bezę, która przy okazji schłodzi się do pokojowej. Kiedy beza jest już sztywna i lśniąca dodawaj po kawałku miękkiego masła cały czas miksując. Na koniec dodawaj po łyżce kajmaku.
W przypadku kremu czekoladowego postępuj podobnie. Dodatkowo rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy krem maślany jest już gotowy wlej rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
Przystąp do montowania tortu. Na dużym półmisku o średnicy 35 cm połóż czekolady placek i posmaruj 1/3 kremu kajmakowego. Przykryj białym plackiem i dociśnij. Posmaruj placek kremem czekoladowym. W krem wciśnij maliny i przykryj drugim białym plackiem. Posmaruj teraz biały placek 1/3 kremu kajmakowego i przykryj plackiem czekoladowym. Posmaruj wierzch i brzegi tortu resztą kremu kajmakowego.
Cześć słodyczy pokrój grubo i tak powstałą kruszonką udekoruj brzegi tortu. Na wierzchu połóż słodycze w całości i ewentualnie świeże owoce jak truskawki lub maliny.
1 Komentarz
Piękny tort! Szukam właśnie inspiracji i chyba znalazłam, ale zdecydowanie muszę zmniejszyć proporcje, bo taki gigant mi nie potrzebny:D