Tort urodzinowy dla Philipa

Moje najmłodsze dziecko kończy na dniach 18 lat! Dzisiaj będzie osiemnastka! Mnóstwo młodzieży w drodze. Dostałam listę co mam ugotować i upiec. Oczywiście upiekłam tort czekoladowo – kajmakowy. Jest to duży tort na imprezę dla 20 osób. Mnóstwo w nim słodkości. Do tortu upiekłam dwa rodzaje biszkoptów, czekoladowy i biały, które przełożyłam dwoma rodzajami kremów na bazie masła i bezy. Jeden doprawiłam kajmakiem, a drugi gorzką czekoladą.

Krem maślany na bazie masła i bezy jest bardzo puszysty. Białka z cukrem zaparzam na parze mieszając trzepaczką balonową. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, ubijam bezę na sztywno. Potem dodaję miękkie masło. W ten sposób powstaje krem maślany, który można dowolnie doprawić. Bardzo często wykorzystuję ten krem do czekoladowej rolady.

tort_kajmak_czekolada_blog_codojedzenia

Tort jest wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków.

Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki i maliny w czekoladzie lub oblane karmelem. Z niecierpliwością czekałam na rozkrojenie tortu. Najlepiej kroić tort po schłodzeniu w lodówce. Krojenie tak dużego tortu wymaga taktyki. Najpierw kroję krąg w środku, a potem tnę resztę tortu na kawałki. Wtedy porcje tortu nie będą takie duże i będą się ładnie prezentować.

tort czekoladowo - kajmakowy tort urodzinowy codo jedzenia

Jestem ciekawa jak zareagują goście. W Szwecji torty z kremem maślanym to raczej rzadkość. Najczęściej na imprezę przyrządza się tort z bitą śmietaną i owocami lub tort  marcepanowy. Są jednak popularne kafejki, gdzie do kawy można kupić porcję pysznego tortu przełożonego kremem maślanym. Inspiracją do tego tortu, a przede wszystkim kremu maślanego jest szwedzki cukiernik Roy Fares.

torturodzinowy_kajmak_czekolada_biszkoptczekoladowy_codojedzenia

Tort czekoladowo – kajmakowy

20 porcji, średnica tortownicy 30 cm

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

6 jajka, średniej wielkości

80 g cukru

4 łyżki kakao

3 łyżki pszennej mąki

2 łyżki skrobii kukurydzianej

1½ łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Biszkopt biały

6 jajek

200 g cukru

125 g mąki pszennej

25 g skrobii kukurydzianej

Krem maślany z kajmakiem

4 białka (140 g)

240 g cukru

szczypta soli

500 g masła, niesolonego

puszka kajmaku

Krem czekoladowy

2 białka (70 g)

120 g cukru

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo

200 g malin, u mnie mrożone

orzechy i suszone owoce w polewie, około 300 g

tort czekoladowo kajmakowy codo jedzenia

zacznij od czekoladowego biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij , ostudź i rozkrój na dwa placki.

Przystąp do pieczenia białego biszkoptu. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 30 cm wyłóż krążkiem z papieru do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.  Białka ubij prawie na sztywno. Wtedy zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika, ostudź. Biszkopt po ostudzeniu przekrój na 2 placki.

Krem maślany możesz zrobić w całości, potem podzielić i odpowiednio doprawić. Dla mnie było łatwiej zrobić krem w dwóch podejściach. Białko i cukier umieść w naczyniu żaroodpornym. Postaw na garnku z wodą ale tak, aby dno naczynia nie dotykało wody. Gotuj wodę na małym ogniu i mieszaj zawartość naczynia trzepaczką balonową. Kiedy cukier się rozpuści, umieść naczynie w misce z wodą i miksuj bezę, która przy okazji schłodzi się do pokojowej. Kiedy beza jest już sztywna i lśniąca dodawaj po kawałku miękkiego masła cały czas miksując. Na koniec dodawaj po łyżce kajmaku.

W przypadku kremu czekoladowego postępuj podobnie. Dodatkowo rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy krem maślany jest już gotowy wlej rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i krótko zmiksuj.

Przystąp do montowania tortu. Na dużym półmisku o średnicy 35 cm połóż czekolady placek i posmaruj 1/3 kremu kajmakowego. Przykryj białym plackiem i dociśnij. Posmaruj placek kremem czekoladowym. W krem wciśnij maliny i przykryj drugim białym plackiem. Posmaruj teraz biały placek 1/3 kremu kajmakowego i przykryj plackiem czekoladowym. Posmaruj wierzch i brzegi tortu resztą kremu kajmakowego.

Cześć słodyczy pokrój grubo i tak powstałą kruszonką udekoruj brzegi tortu. Na wierzchu połóż słodycze w całości i ewentualnie świeże owoce jak truskawki lub maliny.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *