Szukacie przepisu na tort makowy? Uwielbiam mak, a tort makowy zawsze piekę na święta. W tym roku zdecydowałam się na tort makowy z kremem kawowym. Do wypieku tortu użyłam gotowego zmielonego maku. Tort przełożyłam kremem kawowym.
Upiekłam torta z połowy składników i od razu pożałowałam. Był pyszny i szybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu.
Tort makowy
Składniki:
Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka
Biszkopt makowy
3 duże jajka
90 g cukru pudru
1 ½ łyżki miodu
200 g zmielonego maku
50 g zmielonych orzechów, u mnie włoskie
Krem kawowy
2 jajka
135 g cukru
200 g masła
1 łyżka ropuszczalnej kawy
1 łyżka whisky lub wódki
Do ozdoby
połówki orzechów pecan
1 łyżeczka zmielonej kawy do posypania
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno. W drugiej misce umieść żółtka, i cukier. Zmiksuj na puszysto. Dodaj mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości.
Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj do rozpuszczenia kawy. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Dodaj po łyżce przestudzonej jajecznej masy i miksuj przez cały czas. Na koniec dodaj alkohol i zmiksuj jeszcze raz. Metalową obręcz zmniejsz do 18 cm. Włóż na dno pierwszy placek i posmaruj większością kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki wraz z resztą masy. Po 20 minutach wyjmij tort i resztę masy z lodówki. Zdejmij obręcz i posmaruj tort resztą masy. Udekoruj wierzch tortu połówkami orzechów pekan. Boki obsyp pokrojonymi pekan.
Zmielony mak z paczki zalałam zimnym mlekiem (około 100 ml mleka + 100 g maku, razem waga 200 g). Po złożeniu tort makowy mierzy 8 cm. Torta można upiec z podwójnej porcji w wysokiej formie jak wyżej.
2 komentarze
pięknie wygląda
Tort kawowy to jeden z najlepszych jakie do tej pory jadłem. Polecam nie tylko amatorom i degustatorom kawy.