Ciasto czekoladowe lekko ciągnące

Ciasto czekoladowe lekko ciągnące to błyskawiczne ciasto na niedzielę. To typowe szwedzkie ciasto zwane kladdkaka. Piekłam już nie jedno ciasto czekoladowe tego typu i za każdym razem trochę inaczej. To upiekła  na maśle z olejem. Dodałam również muscovado cukier, który nadał ciastu lekko ciągnącą konsystencję. Bardzo mi smakowała taka wersja czekoladowego ciasta. Bita śmietana i słodkie truskawki to świetny dodatek do niemalże każdego ciasta.

czekoladowe ciasto ciągnąceczekoladowe ciasto na niedzielę

Ciasto czekoladowe

Składniki:

foremka 15 cm x 25 cm

50 g masła

50 ml oleju

50 g gorzkiej czekolady, 70 % kakao

2 duże jajka

200 g cukru

80 g muscovado cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

150 g mąki

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

Do podania

250 ml śmietanki kremówki

200 g truskawek

1 łyżka cukru pudru

ciasto czekoladowe kladdkaka

Nastaw piekarnik na 150ºC bez termoobiegu. Rozpuść masło z czekoladą, po czym dodaj olej i wymieszaj. Zmiksuj jajka z solą, cukrem i muscovado. Wlej czekoladową mieszankę i zmiksuj krótko.  W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do czekoladowej masy i wymieszaj łyżką.  Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Rozprowadź masę równomiernie i wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 30 minut. Ciasto wyrasta ale po wyjęciu z piekarnika opada. Taka jego natura. Ostudź ciasto. Ciasto dochodzi podczas studzenia. Ostudzone ciasto pokrój na 6 kawałków i podaj z bitą śmietaną, truskawkami. Opcjonalnie możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.