Ciasto czekoladowe lekko ciągnące to błyskawiczne ciasto na niedzielę. To typowe szwedzkie ciasto zwane kladdkaka. Piekłam już nie jedno ciasto czekoladowe tego typu i za każdym razem trochę inaczej. To upiekła na maśle z olejem. Dodałam również muscovado cukier, który nadał ciastu lekko ciągnącą konsystencję. Bardzo mi smakowała taka wersja czekoladowego ciasta. Bita śmietana i słodkie truskawki to świetny dodatek do niemalże każdego ciasta.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
foremka 15 cm x 25 cm
50 g masła
50 ml oleju
50 g gorzkiej czekolady, 70 % kakao
2 duże jajka
200 g cukru
80 g muscovado cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
150 g mąki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Do podania
250 ml śmietanki kremówki
200 g truskawek
1 łyżka cukru pudru
Nastaw piekarnik na 150ºC bez termoobiegu. Rozpuść masło z czekoladą, po czym dodaj olej i wymieszaj. Zmiksuj jajka z solą, cukrem i muscovado. Wlej czekoladową mieszankę i zmiksuj krótko. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do czekoladowej masy i wymieszaj łyżką. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Rozprowadź masę równomiernie i wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 30 minut. Ciasto wyrasta ale po wyjęciu z piekarnika opada. Taka jego natura. Ostudź ciasto. Ciasto dochodzi podczas studzenia. Ostudzone ciasto pokrój na 6 kawałków i podaj z bitą śmietaną, truskawkami. Opcjonalnie możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
15 komentarzy
Wygląda trochę jak zakalec ;) Tak, wiem, tak, ma być, rozumiem. Ciekawe jest…
He, he…najsmaczniejszy zakalec jaki do tej pory upiekłam…
Jak ja uwielbiam takie ciasta! Ale mi narobiłaś ochoty na kawałek takiego deseru :)
Zapowiada się ciekawie :) Skusze się na takie ciasto :)
Zjadłabym <3
Wygląda super zachęcająco :)
takie ciacho to coś dla mnie
Ciasto czekoladowe zapowiada się genialnie. Ale mi narobiłaś smaka na coś słodkiego.
Ciasto wygląda genialnie. Ale mi narobiłaś smaka na coś słodkiego.
Naprawdę ciekawe ciasto :) Bardzo fajny przepis
Polecam!
Struktura tego ciasta musi być wręcz boska <3
Prawie jak czekoladowa krówka
Uwielbiam takie ciasta, na pewno by mi smakowało. Chyba muszę kiedyś się skusić.
Polecam, proste i szybkie!