Szukalam od dawna przepisu na ciasto czekoladowe. Znalazlam wysmienity przepis na przepyszna babka czekoladowo dyniowa u bayaderki . Babka jest po prostu aksamitna w smaku, puszysta i smakuje…. no czekolada oczywiscie. Na blog bayaderki warto zajrzec, bo fajne przepisy i piekne zdjecia oczy ciesza. Dokladnie cos dla mnie. Wlasnie stalam sie wlascicielka nowego aparatu fotograficznego i potrzebuje troche inspiracji na nietypowe zdjecia.
Przepyszna babka czekoladowo dyniowa
Składniki:
- 220 g czekolady, 70% kakao, minimalna
- 170 g masła, lekko solone
- 3 jaja
- 270 g cukru muscovado
- 2½ dl zimnej wody,
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 290 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g puree z dyni
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 60g zielonych rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Masło i czekolade rozpuscic na ogniu lub w mikro.
- Foremke na babke, koniecznie z wycieciem w srodku posmaruj tluszczem i posyp tarta bulka.
- Ubij jajka z cukrem i powoli dodaj roztopiona mase czekoladowa.
- Nastepnie wlej wode, mieszajac wciaz mikserem.
- Przesiej make z proszkiem i wymieszaj z wanilja. Ostroznie wieszaj make do masy lyzka.
- Na koncu dodaj rozdrobniona widelcem dynie i posiekane orzechy wloskie i rodzynki.
- Piecz babke na pierwszym poziomie w piekarniku na 160ºC (termoobieg). Male foremki z ciastem potrzebuja 45 minut.
- Po ostygnieciu wyjmij ciasto z foremki i posyp cukrem pudrem.
Pierwszy raz pieklam to ciasto. Babka jest duza i dlatego potrzeba mi bylo dwoch foremek. Jesli wiec masz ochote na upieczenie tej babki to polecam foremke, ktora pomiesci dwa litry. Babka wyrasta dodyc wysoko i w mniejszej foremce moze wyplynac.
Tym razem ugrillowalam dynie w piekarniku. Byla tak mieciutka , ze wystarczylo ja rozgniesc widelcem.
2 komentarze
Ale wyrośnięta!
Musi być wspaniała:)
ale piękna!!! i wygląda na wilgotną; a takie lubię :)