Wszystko do jednego garnka, a wlasciwie do jednej zaroodpornej formy to moja recepta na szybki obiad w tygodniu. Wszelkiego rodzaju zapiekanki spelniaja wszystkie moje wymogi; szybkie do zrobienia, smaczne, mozna przygotowac wczesniej, mozna uzyc resztki obiadowe z poprzedniego dnia…
Shepherd`s pie robilam juz wczesniej. Dzisiaj proponuje troche inna wersje tej znanej angielskiej potrawy, a mianowicie z sosem z mielonej wolowiny, podprawionej sosem worcester (worcestershire), przykrytym pierzynka z puree ziemniaczano – pasternakowym.
Przepis: zapiekanka z wolowiny ala Shepherd`s pie
Składniki:
5 porcji
- 500g mielonej wolowiny
- 1 cebula
- 1 marchewka, duża
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu worcester
- 3 dl miesnego buljonu
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżki oleju do smażenia
Purre ziemniaczano-pasternakowe
- 700g ziemniaków
- 350g pasternaku
- 3 łyżki mleka
- szczypta startej galki muszkatalowej
- 50 g sera cheddar, startego
Wykonanie:
- Obierz i pokroj w kostkę cebulę i marchewkę. Wlej trochę oleju i podsmaz warzywa.
- Dodaj zmielone mięso, przecier i sos worcester. Dopraw sola i pieprzem, posyp tymiankiem. Wlej bulion wołowy i dus na malym ogniu przez 20 minut.
- Obierz i ugotuj ziemniaki i pasternak w lekko osolonej wodzie. Odcedz warzywa z wody zmiksuj z mlekiem i starta gałka muszkatołowa. Dodaj tymianek na koncu.
- Wylej sos do formy i rozprowadz rownomiernie puree. Posyp startym cheddar.
- Zapiecz potrawe w piekarniku na 200 º C (termoobieg), około 10 minut, aż ser trochę się przyzloci.
3 komentarze
obiad na inny sposób :)
Pyszna, rozgrzewająca zapiekanka:)
uwielbiam tą zapiekankę ;)))