Jak chronić klimat? Okazuje się, że trzeba zmienić żywieniowe nawyki i zmniejszyć konsumpcję mięsa nawet do 300 gramów tygodniowo. Stąd dzisiaj proponuję przepis na mięsne klopsiki sprzyjające klimatowi. Co prawda są to klopsiki wciąż mięsne ale jedną trzecią mięsa zastąpiłam bakłażanem i fasolą.
Bardzo lubię mieszać mięso z warzywami, dlatego tego typu klopsiki przyrządzam często w różnych odsłonach. Jednakże lubię mięso i nie wyobrażam sobie z niego zrezygnować.
Raport ONZ z sierpnia tego roku głosi, że ludzkość musi kategorycznie zmienić styl życia i ograniczyć mięso w codziennej diecie. W zamian mięso należy zastąpić produktami pochodzenia roślinnego. Czy ograniczając mięso w diecie można uratować klimat i naszą planetę? Każdy ma swoje zdanie na temat jedzenia mięsa. Lubię potrawy z mięsa głównie sosy i gulasze.
Klopsiki z mięsem i warzywami to jeden z pomysłów na zmniejszenie udziału mięsa w codziennej diecie. Dzisiaj proponuję klopsiki z dodatkiem bakłażana i czerwonej fasoli. Przyprawiłam je rzymskim kminem i kozieradką. Danie można uzupełnić ziemniakami lub kaszą. Ja postawiłam na spaghetti i pyszny sos pomidorowy.
Mięsne klopsiki z bakłażanem i fasolą
ok. 40 sztuk
Składniki:
1 kg mielonego mięsa, wieprzowo – wołowego
400 g bakłażana
390 g czerwonej fasoli z kartonu
1 cebula
1 jajko
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kozieradki
sól i czarny pieprz do smaku
masło do smażenia
parmezan do posypania
Sos pomidorowy
2 x 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
2 łyżki oliwy
1 czosnek solo
1 mała cebula
200 ml wrzątku
1 łyżka masła
10 listków świeżej bazylii
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Bakłażan pokrój w kostkę, umieść w durszlaku i posól. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Na patelni rozgrzej masło. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj bakłażan i smaż aż się zrumieni. Przełóż bakłażana z cebulą do malaksera. Dodaj odcedzoną fasolę i lekko zmiksuj.
Na suchej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i kozieradki, po czym zgnieć w moździerzu. Dodaj przyprawy do zmiksowanych warzyw, wsyp sól, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj mielone , natkę pietruszki i wymieszaj farsz. Rozgrzej masło na patelni. Z farszu uformuj małe klopsiki (około 40 gramów) i smaż na rozgrzanym maśle.
Ugotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pomidory, wrzątek, ocet balsamiczny, cukier, sól i przyprawy. Gotuj sos przez 10 minut. Dodaj pokrojoną bazylią. Klopsiki wymieszaj z sosem i podać ze spaghetti. Posyp danie posiekaną pietruszką i utartym parmezanem. Smacznego!
7 komentarzy
Wyglądają bardzo apetycznie :)
Dziękuję, są bardzo dobre!
Klopsiki zapowiadają się rewelacyjnie. To ważne żeby ograniczyć spożycie mięsa nie tylko dla klimatu ale też dla własnego zdrowia.
Miłego dnia.
Dziękuję! Tak, trzeba dbać o środowisko!
Przepyszne są te klopsiki! Pierwszy raz zrobiłam taką mieszankę z mielonym i jestem zachwycona smakiem :) Na początku spodziewałam się, że klopsiki nie będą chciały się trzymać, ale nie ma z tym problemu.
super, staram się ograniczyć spożycie mięsa i pomysły takie, jak ten mogą mi pomóc. dzięki
Na pewno! Uwielbiam mięso ale lubię też warzywne kotlety. Można zawsze wypośrodkować!