Klopsiki z sosie pomidorowo śmietankowym

Zapraszam na przepis na klopsiki w sosie pomidorowo śmietankowym. Moja rodzinka  nie narzeka, kiedy ugotuję klopsiki. Klopsiki przyrządzam często nieco rzadziej z kurczaka, ale jak już je robię to dużą porcję…Co ja mówię, ja zawsze robię duże porcje, bo moi mężczyźni mają bardzo duży apetyt. Dzisiaj proponuję klopsiki pół na pół z kurczaka i mieszanego mielonego. Mięso z kurczaka można swobodnie łączyć z wieprzowiną lub wołowiną, bo jest one neutralne w smaku. Na uwagę zasługuje sos pomidorowo śmietankowowo. Redukowałam go dosyć długo aby uzyskał głeboki śmietankowy smak. Wyszedł idealny.

przepis na klopsiki

klopsiki_przepis_1

Przepis na klopsiki

Składniki:

½ kg mielonego z kurczaka

½ mielonego wieprzowo wołowego 50/50

2 cebule

pęczek pietruszki

1 jajko

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Sos

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

250 ml bulionu z kurczaka

250 ml śmietanki, 36%

1 ząbek czosnku

2 dymki, pokrojone w piórka

2 łyżki masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

klopsiki_przepis

Cebulę  pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno pietruszkę. Cebulę, pietruszkę, przyprawy i mielone wymieszaj. Formuj okrągłe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle aż się zrumienią. Przyrządź sos. Zeszklij dymkę, dodaj czosnek, pomidory z puszki i śmietankę. Dopraw sos solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Z gotowego farszu uformuj klopsiki o wadze około 30 g. Zrumień klopsiki na maśle i dodaj sosu. Zagotuj i gotuj sos przez 10 minut. Na koniec posyp danie pietruszką. Podaj klopsiki z ryżem ugotowanym na sypko z sałatą np. rukola.

 

SparaSpara

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *