Zapraszam na przepis na klopsiki w sosie pomidorowo śmietankowym. Moja rodzinka nie narzeka, kiedy ugotuję klopsiki. Klopsiki przyrządzam często nieco rzadziej z kurczaka, ale jak już je robię to dużą porcję…Co ja mówię, ja zawsze robię duże porcje, bo moi mężczyźni mają bardzo duży apetyt. Dzisiaj proponuję klopsiki pół na pół z kurczaka i mieszanego mielonego. Mięso z kurczaka można swobodnie łączyć z wieprzowiną lub wołowiną, bo jest one neutralne w smaku. Na uwagę zasługuje sos pomidorowo śmietankowowo. Redukowałam go dosyć długo aby uzyskał głeboki śmietankowy smak. Wyszedł idealny.
Przepis na klopsiki
Składniki:
½ kg mielonego z kurczaka
½ mielonego wieprzowo wołowego 50/50
2 cebule
pęczek pietruszki
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Sos
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
250 ml bulionu z kurczaka
250 ml śmietanki, 36%
1 ząbek czosnku
2 dymki, pokrojone w piórka
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno pietruszkę. Cebulę, pietruszkę, przyprawy i mielone wymieszaj. Formuj okrągłe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle aż się zrumienią. Przyrządź sos. Zeszklij dymkę, dodaj czosnek, pomidory z puszki, bullion i śmietankę. Dopraw sos solą i pieprzem. Zredukuj sos do połowy pierwotnej objętości. Dodaj klopsiki do sosu. Zagotuj i gotuj sos przez 10 minut. Na koniec posyp danie pietruszką. Podaj klopsiki z ryżem ugotowanym na sypko z sałatą np. rukola.
5 komentarzy
U nas wczoraj na obiadek też były podobne pulpeciku, tylko z cielęcinki i marchewką :) z kaszą gyczaną i buraczkami niebo w gębie :)
Ja też lubię z kaszą ale moi jakoś kaszy nie bardzo…
Muszą być niesamowicie soczyste :)
Wlasnie przygotowuje. Nie ma opisu kiedy dodac bulion. Dwa razy powtarza sie opis o klopsach.
Bulion należy fodać razem ze śmietaną. Dziękuję za uwagę👍