Na święta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce. Tak właśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów.
Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów. Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję je dopiero przed podaniem.
Krokiety
Składniki:
16 dużych krokietów
800 g pieczonego indyka, bez kości
1 duża cebula
2 jabłka
500 g nadzienia z indyka
sól i pieprz do smaku
2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały
Ciasto naleśnikowe
350 g mąki
3 jajka
500 ml mleka
2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż 16 dużych i cienkich naleśników. Zmiel mięso w maszynce. Pokrój cebulę i jabłka w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa wraz z nadzieniem z indyka. Smak krokietów zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia. Na usmażone naleśniki nałóż farsz. Zwiń naleśniki w rulon, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce. Smaż na małym ogniu, na złoty kolor. Podaj z wytrawnym dżemem z żurawiny.
5 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis :-) zawsze robiłam krokiety tylko z kapustą i grzybami :-)
Można różnie Marzenko!
Wyglądają baaardzo apetycznie. :)
Pycha, robiłam i jestem zachwycona ! Smażyłam na maśle klarowanym mlekovity, były chrupiące i niezwykle aromatyczne! polecam
Muszę wypróbować to masło