Pad thai kurczak w nowym woke

Wreszcie dorobiłam się pożądnej patelni woke, całe 38 cm średnicy, po prostu pokaźne naczynko! Teraz to mogę wokować do woli, a zacznę od mojego ulubionego kurczak pad thai.

Jak to zwykle bywa z potrawami thai to lista składników ogromnie długa. Ale co tam ważne, że pyszne i na ostro. Z ostrością nie przesadziłam, bo moje najmłodsze by nie dało rady zjeść, ale i tak popijał co i rusz.

Kurczak pad thai 

Znowu wykorzystałam odfiletowane nogi kurczaka, ale oczywiście w zamian można użyć piersi z kurczaka. Mięso podzieliłam na małe kawałeczki. Aby mięso było lekko chrupiące wymieszałam je z białkiem roztrzepanym z mąką kukurydzianą. Tak przygotowany kurczak wokuję aż się lekko zrumieni…

Tajskie jedzonko uwielbiam, bo lubię jak warzywa są wciąż chrupiące, a więc nie tracą wartościowych witamin. Jeśli już nastawiam się na tajskie to przygotowuję wszystkie potrzebne produkty na początku przyrządzania potrawy. Potem już tylko po kolei wokuję i wtedy działam sprawnie, szybko i bez paniki.

pad thai kurczak z nudlami i warzywami

Kurczak pad thai 

5 porcji

Składniki:

800 g odfiletowanych nóg z kurczaka lub piersi

3 łyżki mąki kukurydzianej

1 białko

1 czerwone chilli

4 cala świeżego imbiru

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 bakłażan

1 cukinia

1 brokuł

1 duża marchewka

1 puszka kiełków fasoli

2 łyżki oleju

4 łyżki sosu sojowego jasnego, tajskiego

4 – 5 łyżek sosu chili, przepis

1 pęczek świeżej kolendry

250 g nudli jajecznych, sucha masa

Przed rozpoczęciem przyrządzania pad thai przygotuj wszystkie warzywa. Bakłażana pokrój w słupki, posól i odstaw na 20 minut. Pozostałe warzywa pokrój również w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, brokuła podziel na różyczki. Pokrój obrany imbir w drobną kostkę, również chili. Odcedź z wody kiełki fasoli.

Mięso pokrój na małe kawałeczki. Białko wymieszaj z mąką kukurydzianą i dodaj do mięsa. Wymieszaj. Na rozgrzany olej wrzuć imbir, czosnek i chili, po czym mięso kurczaka. Wokuj aż mięso się lekko zrumieni. Wyjmij i trzymaj w cieple. Teraz wokuj warzywa. Zacznij najpierw od bakłaża, potem dodaj resztę warzyw. Dodaj mięso, soję i chili i ugotowane nudle. Być może potrzebujesz dodać więcej soi, aby woke był wystarczająco osolony. Wymieszaj. Na końcu dodaj grubo pokrojoną kolendrę.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *