Wreszcie dorobiłam się pożądnej patelni woke, całe 38 cm średnicy, po prostu pokaźne naczynko! Teraz to mogę wokować do woli, a zacznę od mojego ulubionego pad thai kurczak.
Jak to zwykle bywa z potrawami thai to lista składników ogromnie długa. Ale co tam ważne, że pyszne i na ostro. Z ostrością nie przesadziłam, bo moje najmłodsze by nie dało rady zjeść, ale i tak popijał co i rusz.
Znowu wykorzystałam odfiletowane nogi kurczaka, ale oczywiście w zamian można użyć piersi z kurczaka. Mięso podzieliłam na małe kawałeczki. Aby mięso było lekko chrupiące wymieszałam je z białkiem roztrzepanym z mąką kukurydzianą. Tak przygotowany kurczak wokuję aż się lekko zrumieni…
Tajskie jedzonko uwielbiam, bo lubię jak warzywa są wciąż chrupiące, a więc nie tracą wartościowych witamin. Jeśli już nastawiam się na tajskie to przygotowuję wszystkie potrzebne produkty na początku przyrządzania potrawy. Potem już tylko po kolei wokuję i wtedy działam sprawnie, szybko i bez paniki.
Składniki:
5 porcji
- 800 g odfiletowanych nóg z kurczaka lub piersi
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 białko
- 1 czerwone chilli
- 4 cala świeżego imbiru
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- 1 duża marchewka
- 1 puszka kiełków fasoli
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego, tajlandski
- 4 – 5 łyżek sosu chili, przepis
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 250 g nudli jajecznych, sucha masa
Wykonanie:
- Przed rozpoczęciem przyrządzania pad thai przygotuj wszystkie warzywa. Bakłażana pokrój w słupki, posól i odstaw na 20 minut. Pozostałe warzywa pokrój również w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, brokuła podziel na różyczki. Pokrój obrany imbir w drobną kostkę, również chili.
- Odcedź z wody kiełki fasoli.
- Mięso pokrój na małe kawałeczki. Białko wymieszaj z mąką kukurydzianą i dodaj do mięsa. Wymieszaj.
- Na rozgrzany olej wrzuć imbir, czosnek i chili, po czym mięso kurczaka. Wokuj aż mięso się lekko zrumieni. Wyjmij i trzymaj w cieple.
- Teraz wokuj warzywa. Zacznij najpierw od bakłaża, potem dodaj resztę warzyw. Dodaj mięso, soję i chili i ugotowane nudle. Być może potrzebujesz dodać więcej soi, aby woke był wystarczająco osolony. Wymieszaj.
- Na końcu dodaj grubo pokrojoną kolendrę.
lubie takie dania ;) choć rzadko robie bo bym musiala dwa obiady gotować u mnie tylko ja to jem
Oj ty biedna!u mnie to same żarłoki!