Tarta na zimno! Rabarbar i truskawki to owoce idealne na tartę. Dzisiaj polecam przepis na tartę z pieczonymi owocami i kremem mascarpone. Jest to tarta, gdzie oddzielnie upiekłam kruchy spód oraz rabarbar i truskawki obficie posypane cukrem. Kiedy spód do tary i nadzienie ostygły zmiksowałam krem z mascarpone. Na zimny już spód wyłożyłam najpierw krem potem owoce. Na końcu brzegi obsypałam kruszonką. Dlatego tak przygotowane ciasto nazywam tartą na zimną.
U nas tarta z owocami bardzo wszystkim smakuje. Taka tarta na zimno wystarczy na jedno posiedzenie. Oczywiście zamiast truskawek czy rabarbaru można wybrać inne owoce sezonowe. Krem mascarpone pasuje do większości owoców. Krem można doprawić likierem. Skusiłam się na likier kokosowy.
Często piekąc tarty zostaje mi ciasto. Tym razem zrobiłam z resztki ciasta kruszonkę, dodając owsiane płatki i cukier. Kruszonkę można wykorzystać również do deserów.
Tarta na zimno
8 porcji, foremka z ruchomym dnem o średnicy 23 cm
Składniki:
Spód do tarty
200 g pszennej mąki
80 g cukru
120 g masła
1-2 łyżki zimnej wody
Nadzienie
250 g rabarbaru
200 g truskawek
50 g cukru
Krem mascarpone
200 g mascarpone
200 ml śmietanki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kokosowego likieru
Kruszonka
resztki spodu
2 łyżki owsianych płatków
2 łyżki cukru
Zacznij od kruchego ciasta. Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść w malakserze z mąką i cukrem. Miksuj aż utworzy się kruszonka. Następnie dodaj zimną wodę i miksuj aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Włóż nim dno i ścianki foremki. Wystające resztki odkrój nożem. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz na złoty kolor przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.
Do resztek ciasta dodaj owsiane płatki i cukier, połącz w dosyć sypką kruszonkę. Wysyp na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w piekarniku na grzanym na 180ºC. Ostudź.
Obrany ze skórki rabarbar pokrój na kawałki. Truskawki jeśli duże przekrój na pół. Umieść rabarbar i truskawki w naczyniu żaroodpornym, posyp cukrem i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij i ostudź.
Wlej śmietankę do misy miksera. Miksuj, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dodaj mascarpone, wanilię i zmiksuj wszystko na puszysty krem. Wypełnij spód do tarty kremem. Na wierzchu wyłóż upieczony rabarbar z truskawkami. Posyp brzegi kruszonką.