Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty, a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie lubią pecan pie! Ja z rodzinką również stałam się fanką tej tarty.
Do tarty proponuję gorącą herbatkę z kardamonem i różą, czyli herbatkę po irańsku.
Tarta orzechowo czekoladowa
Składniki:
forma o średnicy 26 cm
Spód do tarty
150 g masła, zimnego
250 g mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Nastaw piekarnik na 180ºC. Do malaksera wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne i pokrojone w kostkę masło. Miksuj aż się zrobi kruszonka. Wyjmij ciasto na stolnicę, dodaj wodę i połącz w jedną całość. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż formę po brzegi.
Nadzienie
3 jajka
200 g orzechów pekan
150 g brązowego cukru
160 ml golden syropu
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 łyżki whisky
100 g gorzkiej czekolady, 70%
Przygotuj nadzienie. Orzechy upraż na patelni i grubo pokrój. Ja kroiłam w malakserze. Pokrój grubo czekoladę. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier, golden surop, roztopione masło, wanilię i whisky. Wymieszaj trzepaczką balonową. Dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj łyżką i wyłóż na ciasto. Ponieważ ciasto kruche jest na proszku nie trzeba jego podpiekać. Zawiń brzegi ciasta do środku. Ja próbowałam utworzyć falbankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, przestudź, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. Zimne ciasto pokrój na kawałki.
17 komentarzy
Na prawdziwą niedzielną ucztę :)
No właśnie!
a jak fajnie mokre to wypełnienie, mrrr :)
Przepysznie wygląda, idealna! :)
Do niedzielnej kawki idealna tarta :) Mniam…
Orzechy musiały wzbogacić jej smak ;)
Gosiu cudownie się prezentuje twoja tarta, musi być pyszna :-)
Jest pyszna Marzenko, polecam!
Ach, po prostu rewelacja!
Wydaje mi się, że naprawdę warto by ją przetestować :)
Przepis super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)
O dzięki! Sama upiekłam ją pierwszy raz. Smakuje mi , bo nie jest taka słodka
Rewelacyjnie wygląda! Uwielbiam takie połączenia smaków :)
Kocham ciasta orzechowe, to wygląda przepysznie
Nadzienie orzechowo-czekoladowe to ja biorę w ciemno :)
Chyba bardzo szybko zniknęła ze stołu, wygląda niesamowicie!!!
Fajna morka tarta :) Super się prezentuje, tak niebanalnie
Wow, wygląda genialnie :)
Dziękuję!