463
Tarta kruszonkowa, dzisiaj z gruszkami i rabarbarem to chyba najprostsze ciasto. Pyszna, idealna na lato, prosta i niezwykle smakowita, pachnąca migdałami i owocami. Pierwsza tarta z rabarbarem w tym roku! Byłam dzisiaj na zakupach i po prostu nie mogłam się oprzeć, kiedy spostrzegłam rabarbar. W drodze do domu snułam przepis na ciasto z rabarbarem. Tarta kruszonkowa od razu przypadła mi do smaku, zwłaszcza, że jej dawno nie robiłam. Typowa tarta sezonowa, którą przyjemnie się piecze po kilku miesiącach przerwy.
Tarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbarem
Składniki:
na okrągłą formę o średnicy 26 cm
Kruszonka
- 250 ml płatków owsianych
- 150 ml posiekanych orzechów, u mnie pekan
- 100 ml zmielonych migdałów
- 150 ml brązowego cukru
- 40 g stopionego masła
- 3 łyżki gęstego jogurtu
Nadzienie owocowe
- 300 g rabarberu, pokrojonego w kostkę
- 6 małych gruszek, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj. Dodaj masło i jogurt i mieszaj, aż powstaną grudki.
- Wymieszaj gruszki i rabarbar z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż do formy i rozprowadz równomiernie. Przykryj owoce kruszonką. Piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.
- Podawaj tartę lekko przestudzoną z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.
7 komentarzy
Doskonałe połączenie – kruszonka, którą uwielbiam z rabarbarem, za którym przepadam. Gruszki też lubię. Natomiast połączenie rabarbaru z gruszą muszę przetestować, bo wstyd się przyznać, ale nie miałem jeszcze okazji tego smakować.
Fajnie smakuje, bo gruszka jest słodka i stanowi wspaniały kontrast do cierpkiego rabarbaru. Polecam!
Bardzo kusząca propozycja i dość 'lekka”, pozdrawiam M.
Tak, trochę mniej tłuszczu…
Pysznie podana!
Pysznie taki deser musi smakować :)
taki zestaw to pychotka