873
To ciasto zrobiła moja siostra i było po prostu wspaniałe. Uwielbiam rabarbar, a mój na ogrodzie w ogóle nie rośnie, chyba za młody, albo wyczuwa, że ja krążę wokół niego z nożem. Moja cierpliwość się kończy i w sobotę zapadnie ostateczny wyrok, ciasto z rabarbarem i chrupiącą bezą.
Tymczasem cieszę oczy ciastem mojej siostry, a przepis zapisany tu na codojedzenia.pl
Przepis na ciasto z rabarbarowym musem i bezą
Składniki:
16 porcji
Kruchy spód
- 4 dl mąki
- 200 g masł
- 1 dl cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- ½ kg rabarbaru
- 1 ½ dl cukru
Beza
- 3 białka
- 2 dl cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Wykonanie:
- Zrób ciasto kruche z mąki, proszku do pieczenia, masła, żółteka i cukru. Niech ciasto „odpocznie” przez 30 minut.
- Obierz i pokrój w kostkę rabarbar. Gotuj rabarbar z cukrem, około godziny. To ma być gęsty dżem.
- Wyłóż okrągłą formę kruchym ciastem i posmaruj musem rabarbarowym.
- Ubij pianę z białek na sztywno. Dodać cukier i wanilię na końcu.
- Pokryj całe ciasto bezą i wygładz.
- Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160 °C (termoobieg).
Jeśli chcesz zrobić dżem rabarbarowy to na każde 0,5 kg rabarbaru potrzebujesz 1,5 dl cukru. Jest to wersja mniej słodka, typowa do ciasta kruchego z bezą
6 komentarzy
ciasto bardzo apetyczne…aż wstyd sie przyznać ale w tym roku nie jadłam rabarbaru
Obłednie wygląda…
dl?lamerskie pytanie, ale co to;-)
dl- decylitry. Ja mierze wszystko w decylitrach. Po co mieszac jakies szklanki, gdzie pozniej w objasnieniach pisze blogger, ze szklanka to 250 ml czyli 2,5 dl. Niektore przepisy sa gramach.
Wspaniałe! Lubiane nawet przez tych, co mieli wątpliwości co do rabarbaru :-)
Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam