I jeszcze jedno ciasto na niedzielę, które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru.
Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami „osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków.
Crumble z jabłkami
6-8 porcji, prostokątna forma 30 cm x 20 cm
Składniki:
6 dużych jabłek
300 g płatków z kaszy gryczanej
100 g orzechów, u mnie laskowe
15 daktyli
4 łyżki agawe syropu
4 łyżki kokosowego oleju
1 łyżeczka cynamonu
Obierz i pokrój jabłka w ósemki. Wysmaruj formę tłuszczem. Ułóż jabłka na dnie formy i oprósz cynamonem. Przygotuj crumble. Zmiksuj większość orzechów, resztę około 2 łyżek drobno pokrój. Wypestkuj daktyle i pokrój w kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj crumble z kokosową śmietaną, lekko ubitą i posypaną cynamonem.
2 komentarze
Wygląda i pewnie smakuje obłędnie! :)
O tak!