Ciasto na niedzielę w tym tygodniu to sernikobrownies z malinami. Pyszne, słodkie i mocno kaloryczne sernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie!
Sernikobrownies
Składniki:
Brownie
60 g masła
100 g mąki pszennej
2 jajka
100 g czekolady
150 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
200 g twarogu
40 g cukru
2 łyżki malinowego dżemu
1 jajko
½ łyżki ziemniaczanej mąki
2 łyżki (30 g) masła o pokojowej temperaturze
50 g malin
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Małą foremkę, u mnie o boku 15 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Przestudź lekko po czym dodaj jajka i mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj wszystko na gładką masę i przełóż do formy. Zmiksuj twaróg z masłem, wanilią i cukrem. Dodaj jajko i malinowy dżem. Zrób kleksy z masy twarogowej na masie czekoladowej, a następnie przemieszaj lekko widelcem. Posyp ciasto malinami i lekko je wciśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ostudzone sernikobrownies zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia.
6 komentarzy
bardzo lubię to ciasto ;) jak będą maliny to też upiekę
Pyszne 2w1;)
Dokładnie!
Mój syn uwielbia ciasta z malinami :)
Moi też!
Intrygujące połączenie brownie z sernikiem. Muszę spróbować :)