Klasyczna rolada czekoladowa z pysznym waniliowym kremem. Proste, a jednocześnie efektowne ciasto na Boże Narodzenie. Czekolada na święta to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie muszę pytać moich dzieci jakie ciasto upiec upiec na święta. Wiem co odpowiedzą, ciasto czekoladowe. Rolada czekoladowa ozdobiona czekoladowym kremem, obficie posypana kakao, sproszkowaną lukrecją i czekoladowymi wiórkami to marzenie.
Słodycze z lukrecją są bardzo popularne w Szwecji. Przekonałam się do lukrecji od niedawna i ostrożnie dodaję ją do ciast i deserów. Roladę posypałam sproszkowaną lukrecją, która nadała je lekko słony i anyżowy smak. Z czekoladą lukrecja smakuje mi najbardziej.
Rolada czekoladowa
Składniki:
100 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g czekolady, 70% kakao
100 g pszennej mąki
Krem waniliowy
250 g serka mascarpone
50 g masła, miękkiego
50 cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki, 36% najmniej
1 łyżeczka pasty z wanilii
Ganache
100 g gorzkiej czekolady + 50 g na wiórki
2 łyżki golden syropu
1 łyżka śmietanki
1 łyżka kakao + 1 łyżeczka lukrecji do posypania
Zmiksuj cukier puder z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie ciasto. Pokrój czekoladę w wiórki i posyp wierzch rolady. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój roladę na grube krążki.
5 komentarzy
idealna!
Postarałam się…
Ale ładnie wygląda! $liczne zdjęcie)
Dziękuję!
Och, jak obłędnie wygląda ! I te zdjęcia są przepiękne :)