Czekoladowe ciasto z bezą na na niedzielę! Upiekłam czekoladowe ciasto z bezą i owocami. Jest proste ciasto, czekoladowy placek pokryty chrupiącą bezą. Kroję placek na pół, smaruję bitą śmietaną i posypuję owocami, przykrywam drugą połową i ciasto gotowe! Prawda, że to proste ciasto na niedzielę?
Mam sentyment do ciast przełożonych bitą śmietaną, za którą po prostu przepadam. Pamiętacie prosty deser, galaretkę z bitą śmietaną? Mogłam jeść taki deser codziennie. Przestałam być fanką sztucznie barwionej i aromatyzowanej galaretki dawno, dawno temu, ale bitą śmietanę wciąż często się raczę, tyle tylko, że galaretkę zamieniam na naturalną galaretkę lub po prostu świeże owoce. Czekoladowy placek, chrupiąca beza, bita śmietana i owoce to dla mnie deser marzenie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Żeby było śmieszniej to to ciasto nazywa się Pinokio. Piekę ciasto Pinokio również w wersji białej, a więc bez kakao. Jeśli już próbowaliście Pinokio bezczekoladowe koniecznie wypróbujcie przepis na czekoladowe ciasto z bezą, przełożone bitą śmietaną i owocami!
Czekoladowe ciasto z bezą
12 porcji
75 g masła, miękkiego
100 g cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
4 żółtka
90 g mąki
2 łyżki mleka
4 białka
200 g cukru
Nadzienie
300 g świeżych owoców
300 ml śmietanki kremówki, 36%
Nastaw piekarnik na 150ºC. Przygotuj podłużną foremkę 20 cm x 35 cm. Przykryj papierem do pieczenia. Papier skrop wodą i zgnieć. Następnie wyprostuj papier i wyłóż foremkę. W ten sposób papier nie „ucieka” z formy i łatwo go dopasować do blaszki. Zmiksuj cukier z masłem i kakao. Dodaj po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą maślaną za pomocą szpatułki. Po dodaniu połowy mąki wlej mleko, wymieszaj i dodaj resztę mąki.
W oddzielnej misce zmiksuj białka na pianę. Miksuj dalej dodając po łyżce cukru. Piana powinna być gładka i lśniąca, dlatego dodawaj cukier z przerwami aby zdążył się rozpuścić. Na dno formy wyłóż czekoladową masę i wygładź powierzchnię. Następnie rozprowadź równomiernie bezę.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu, a w środku wilgotna. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia.
Ostudzone ciasto przekrój na pół i oderwij od papieru. Ubij śmietankę i wymieszaj z malinami i borówkami. Wyłóż nadzienie na połowę ciasta i równo rozprowadź. Na wierzchu połóż drugą połówkę ciasta, bezą do wierzchu. Lekko dociśnij i wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto pokrój na 10 kwadratów. Smacznego!
4 komentarze
Wygląda zachwycającą
O mamusiu! Bosko wygląda! Aż szkoda że nie mogę teraz skosztować :)
Coś wspaniałego :) Wygląda obłędnie zachęcająco :)
Dziękuję. Polecam przepis!