Ciasto czekoladowe bez mąki
10 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
2 łyżki kakao
160 g cukru
50 g masła
5 jajek
1 łyżka neski w proszku
szczypta soli do smaku
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
50 g czekolady, grubo pokrojonej
Do podania
200 g greckiego jogurtu
4 łyżki likieru kokosowego lub 2 łyżki miodu
300 g truskawek
Nastawić piekarnik na 160ºC na termoobieg. Rozpuścić czekoladę, neskę i masło w kąpieli wodnej. Dodać kakao, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie dodać żółtka, cukier oraz waniliowy ekstrakt. Wymieszać składniki do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać połowę piany i wymieszać z masą czekoladową. Następnie dodać resztę piany i tym razem delikatnie wmieszać w masę czekoladową. Na koniec dodać grubo pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Dno formy przykryć papierem do pieczenia. Brzegi posmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez 25 – 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na 10 kawałków. Podać z jogurtem i truskawkami. Smacznego.