Mocno czekoladowe ciasto bez mąki

ciasto czekoladowe bez mąki codo jedzenia
To ciasto to deser dla smakoszy czekolady. Jeśli lubicie brownie lub szwedzkie ciasto kladdkaka to na pewno polubicie i to mocno czekoladowe ciasto bez mąki.
Czekoladowy smak ciasta podkreśliłam kawą. Dodałam nescafe w proszku. Do ciasta przygotowałam truskawki i grecki jogurt, który wymieszałam z likierem kokosowym. Ciasto jest słodkie, więc jogurt świetnie balansuje jego słodycz. Można je również podać z lodami waniliowymi.
ciasto czekoladowe bez mąki codo jedzenia blog kulinarny
Ten czekoladowy deser najlepiej smakuje jak ciasto jest mocno schłodzone. Warto je zatem upiec dzień wcześniej i po wystygnięciu włożyć do lodówki na noc.

 

Ciasto czekoladowe bez mąki

10 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

2 łyżki kakao

160 g cukru

50 g masła

5 jajek

1 łyżka neski w proszku

szczypta soli do smaku

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

50 g czekolady, grubo pokrojonej

Do podania

200 g greckiego jogurtu

4 łyżki likieru kokosowego lub 2 łyżki miodu

300 g truskawek

ciastoczekoladowe_czekolada_przepis_codojedzenia

Nastawić piekarnik na 160ºC na termoobieg. Rozpuścić czekoladę, neskę i masło w kąpieli wodnej. Dodać kakao, wymieszać i lekko przestudzić. Następnie dodać żółtka, cukier oraz waniliowy ekstrakt. Wymieszać składniki do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać połowę piany i wymieszać z masą czekoladową. Następnie dodać resztę piany i tym razem delikatnie wmieszać w masę czekoladową. Na koniec dodać grubo pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszać.

Dno formy przykryć papierem do pieczenia. Brzegi posmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto przez 25 – 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na 10 kawałków. Podać z jogurtem i truskawkami. Smacznego.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *