Pyszna miska zdrowia na lato to porcja kruchej sałaty, świeżego ogórka, rzodkiewki w towarzystwie wędzonego łososia i jajek. Oczywiście nie może zabraknąć dressingu. Taka miska zdrowia to idealne danie na upały. O tej porze roku jem sałatki praktycznie codziennie. Przygotowuję je wieczorem do pracy, sałatkę wkładam do szklanego pojemnika, a dressing wlewam do małego słoiczka.
Lekkie sałatki to danie pełne witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i wysokiej jakości białka. Lubię mieszać, więc w tej sałatce znajdziecie soczyste kawałki wędzonego łososia, jajka ugotowane na pół miękko, nasiona słonecznika, dyni i czarnuszki. Tak skomponowana sałatka na pewno zaspokoi głód i potrzeby organizmu na wszystkie makroelementy, minerały i witaminy.
Mam słabość do sałatek. Zresztą nie tylko ja. Moi mężczyźni bardzo chętnie zjadają sałatki na kolację, ale lubią jak ja je komponuję. Sami jakoś nie mają pomysłów, ale też wiedzą, że ja zawsze wymyślę coś dobrego do schrupania.
Miska zdrowia na lato
1 porcja
Składniki:
30 g sałaty rzymskiej
3 rzodkiewki
10 cm ogórka
1 małe awokado
2 jajka
80 g wędzonego łososia
2 łyżki dressingu do sałatki, np. winegret
1 łyżka dowolnie wybranych nasion, np. słonecznik, dynia i czarnuszka
Wszystkie warzywa na sałatkę pokroić. Jajka ugotować na pół miękko, schłodzić, obrać i przekroić na pół. Łososia podzielić na kawałki. Warzywa ułożyć w misce, dodać łososia, jajka i posypać nasionami. Przed podaniem polać dressingiem.