Jak gorąco! Sałatka z truskawkami, dynią, awokado i jarmużem to smaczna sałatka na upały. Jest tak gorąco, że ja jem tylko sałatki, do których używam warzywa i owoce jako podstawę sałatki. Potem wybieram odpowiednie źródło białka. Jest to często kurczak, tuńczyk lub feta. Do sałatki z truskawkami świetnie pasuje słone halloumi. Uwielbiam ten ser, który jest trochę nijaki w smaku. Dopiero po usmażeniu lub grillowaniu staje się prawdziwym rarytasem.
Truskawki w połączeniu z dynią i awokado orzeźwiają sałatkę. To ulubione owoce mojego męża. Ja też od nich nie stronię i dlatego chętnie dodaję je do sałatek. Co znajdziecie jeszcze w tej sałatce? Jarmuż! Jarmuż hoduję w doniczce na balkonie. Młody jarmuż ma kruche liście. Moja uprawa jest oczywiście ekologiczna, co jest jej dodatkowym akutem. Oczywiście zamiast jarmużu można użyć sałatkowego miksu.
Przyrządzanie sałatek latem to prawdziwa przyjemność i raj dla podniebienia. Świeże warzywa i owoce idealnie do nich pasują. Sałatka z truskawkami pojawia się u mnie co roku w różnych osłonach. Taką sałatkę można zjeść na lunch lub kolację albo przygotować jako przystawkę do grilla jak sałatka z bobem i truskawkami lub sałatka caprese z pęczakiem.
Sałatka z truskawkami
4 porcje
Składniki:
200 g jarmużu
400 g dyni piżmowej + sól morska + 1 łyżka oliwy
300 g truskawek
1 duże awokado
225 g halloumi
4 łyżki pestek dyni
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
¼ łyżeczki soli
1 łyżka białego octu balsamicznego
1½ łyżki miodu
Zacznij przyrządzanie sałatki od dyni. Dynia piżmowa jest dostępna przez cały rok. Jeśli nie znajdziecie jej to możecie zastąpić ją cukinią lub melonem w tej samej ilości. Obierz dynię ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą i posyp solą morską. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. Upieczoną dynię ostudź.
Przygotuj półmisek. Ułóż na nim młode liście jarmużu pozbawione twardych nerwów. Następnie dodaj dynię, podzielone awokado i truskawki. Pokrój halloumi na kawałki o grubości 1 cm i grilluj na złoty kolor. Dodaj halloumi do sałatki. Na suchej patelni upraż pestki dyni i posyp nimi sałatkę.
W małym słoiczku z nakrętką wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem, octem balsamicznym i solą. Polej sałatkę i lekko przemieszaj. Smacznego!
8 komentarzy
świetna sałatka
O dzięki!
Wygląda przepysznie <3!!!
Dziękuję!
Świetny przepis! Idealnie sprawdzi się na upalne dni. Jest świeża i orzeźwiająca. To bardzo dobry dodatek przy grillu. Bardzo mnie cieszy, że smakuję moim dzieciom, bo jej składniki są źródłem wielu witamin, a czasem bywa trudno zachęcić je do zjedzenia warzyw czy też owoców. Same nawet proponują pomoc w jej przygotowaniu :-)
Super!Warto angażować dzieci w gotowaniu!
Uwielbiam takie kolorowe dania na talerzu :) Co prawda największa fala upałów już za nami (chyba), ale i tak chętnie wypróbuję Twój przepis :)
U mnie sałatki zawsze mile widziane nawet jeśli jest nieco chłodniej. Pozdrawiam!