Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szwedzkie ciasto kladdkaka. Nie pierwszy raz piekłam to ciasto, bo są jego różne wersje. Jednak wszystkie rodzaje tego czekoladowego ciasta mają wspólną cechę. Ciasto wygląda jak niedopieczone. Należy je dobrze ostudzić najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
To czekoladowe ciasto to ulubione ciasto moich dzieci, chyba wszystkich dzieci w Szwecji. Jest to ciasto bardzo czekoladowe! Im więcej czekolady tym ciasto jest lepsze. Moje pierwsze kladdkaka piekłam z mąką. Nie była to niewiadomo jaka ilośc mąki ale była. Kolejne czekoladowe ciasto w szwedzkim stylu to ciasto w 10 minut. To ciasto przypomina ciasto lawa, ponieważ zaraz po rozkrojeniu lekko się rozpływa. Idealne do lodów!
Kladdkaka piekę często, bo jest to bardzo łatwe ciasto w wykonaniu. Latem podaję ciasto z owocami. Czekolada i truskawki świetnie ze sobą pasują podobnie jak czereśnie.
Okazuje się, że szwedzkie ciasto kladdkaka można upiec również bez mąki. Dzisiaj mam właśnie dla Was przepis na ciasto czekoladowe bez mąki. Jest to pyszne ciasto, które wyrasta po brzegi foremki ale zaraz po wyłączeniu piekarnika natychmiast opada. Nie, nie to nie zakalec! Po prostu taka natura tego ciasta.
Szwedzkie ciasto kladdkaka
10 porcji
Składniki:
150 g masła
100 g czekolady, dobrej jakości mleczna
3 łyżki kakao
3 jajka
90 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
50 ml zaparzonej mocnej kawy, neski
szczypta soli do smaku
cukier puder do posypania
300 g czereśni
lody do podania
Do małego rondelka włóż odważone masło, połamaną czekoladę i kakao. Rozpuszczaj w niskiej temperaturze, od czasu do czasu mieszając. Kiedy masło i czekolada są już rozpuszczone wlej gorącą zaparzoną kawę i dokładnie wymieszaj. Czekoladowa mieszanka natychmiast zgęstnieje.
Do miski wbij całe jajka, dodaj cukier i waniliowy ekstrakt. Ubijaj jajka przez około 5 minut na puszystą pianę. Następnie wlej czekoladową mieszankę i wymieszaj ciasto szpatułką. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem. Napełnij foremkę ciastem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 minut bez termoobiegu (podgrzewanie góra – dół). Upieczone ciasto ostudź w foremce. Najlepiej wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wystygnięte ciasto udekoruj czereśniami. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!
5 komentarzy
Ciekawe jak to ciasto smakuje ;)
Czekoladowo!
Jutro spróbuje sama takie zrobić. Dzięki za przepis.
a ta kawa musi być w składzie?
Zamiast kawy możesz dodać mleko