Szwedzkie ciasto kladdkaka – ciasto bez mąki

Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na szwedzkie ciasto kladdkaka. Nie pierwszy raz piekłam to ciasto, bo są jego różne wersje. Jednak wszystkie rodzaje tego czekoladowego ciasta mają wspólną cechę. Ciasto wygląda jak niedopieczone. Należy je dobrze ostudzić najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

To czekoladowe ciasto to ulubione ciasto moich dzieci, chyba wszystkich dzieci w Szwecji. Jest to ciasto bardzo czekoladowe! Im więcej czekolady tym ciasto jest lepsze. Moje pierwsze kladdkaka piekłam z mąką. Nie była to niewiadomo jaka ilośc mąki ale była.  Kolejne czekoladowe ciasto w szwedzkim stylu to ciasto w 10 minut. To ciasto przypomina ciasto lawa, ponieważ zaraz po rozkrojeniu lekko się rozpływa. Idealne do lodów!

Kladdkaka piekę często, bo jest to bardzo łatwe ciasto w wykonaniu. Latem podaję ciasto z owocami. Czekolada i truskawki świetnie ze sobą pasują podobnie jak czereśnie.

Szwedzkie ciasto kladdkaka przepis codojedzenia

Okazuje się, że szwedzkie ciasto kladdkaka można upiec również bez mąki. Dzisiaj mam właśnie dla Was przepis na ciasto czekoladowe bez mąki. Jest to pyszne ciasto, które wyrasta po brzegi foremki ale zaraz po wyłączeniu piekarnika natychmiast opada. Nie, nie to nie zakalec! Po prostu taka natura tego ciasta.

ciasto czekoladowe przepis codojedzenia

ciasto deser czekolada czereśnie przepis codojedzenia

Szwedzkie ciasto kladdkaka

10 porcji

Składniki:

150 g masła

100 g czekolady, dobrej jakości mleczna

3 łyżki kakao

3 jajka

90 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

50 ml zaparzonej mocnej kawy, neski

szczypta soli do smaku

cukier puder do posypania

300 g czereśni

lody do podania

szwedzkie ciasto kladdkaka wypieki codojedzenia

Do małego rondelka włóż odważone masło, połamaną czekoladę i kakao. Rozpuszczaj w niskiej temperaturze, od czasu do czasu mieszając. Kiedy masło i czekolada są już rozpuszczone wlej gorącą zaparzoną kawę  i dokładnie wymieszaj. Czekoladowa mieszanka natychmiast zgęstnieje.

Do miski wbij całe jajka, dodaj cukier i waniliowy ekstrakt. Ubijaj jajka przez około 5 minut na puszystą pianę. Następnie wlej czekoladową mieszankę i wymieszaj ciasto szpatułką. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem. Napełnij foremkę ciastem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 minut bez termoobiegu (podgrzewanie góra – dół). Upieczone ciasto ostudź w foremce. Najlepiej wstaw do lodówki na kilka godzin.

Wystygnięte ciasto udekoruj czereśniami. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *