1,4K
Dzisiaj piątek, więc czas na niedzielne ciasto. Zapraszam na ciasto czekoladowe, kolejne szwedzkie ciasto tak zwane kladdkaka. Moje dzieci przepadają za czekoladowymi wypiekami. Jak mi się nie chce wymyślać coś nowego, to zawsze sięgam po któryś z przepisów na to szybkie ciasto czekoladowe.
Przepis ten wypróbowałam po raz pierwszy jakieś kilka miesięcy i naprawdę zrobił na mnie smakowe wrażenie. Ciasto jest bardzo kremowe i chociaż pieczone… aż całe 10 minut to smakuje jak czekoladowy mus. Wada, porcja na raz, bo ciasto poszło w mig! Niestety do niedzieli nie dotrwało…
Ciasto smakuje na ciepło z lodami, ale ja osobiście wolę dobrze przestygnięte.
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
na okrągłą formę o średnicy 23 cm
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 jajka
- 200 ml cukru
- 250 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę i dodaj lekko ostudzoną czekoladową mieszankę. Wymieszaj.
- Przesiej mąkę i proszek i wymieszaj delikatnie z resztą masy.
- Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem i piecz na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut.
19 komentarzy
Gosiu,
boskie!
Muszę je upiec.
Dziękuję za przepis.
Pozdrowienia!
Dziękuję Amber! Pozdrawiam serdecznie!
Fajny przepis:)
„Ubij jacka z cukrem” – natychmiast przypomniał mi się mój były chłopak Jacek, pozdrawiam:)
Mój były też miał na imię Jacek….ha,ha…
Pozdrawiam serdecznie!
Doskonałe! Koniecznie poproszę kawałek!
Ależ proszę!
woow ten wypływający środek…boskie ciasto
Nie można mu się oprzeć…
Sorry, ale nie kupuję tego. To tak, jakby się najeść surowej masy, uwielbiam wylizywać miskę po produkcji ciasta, ale jeść masę jako ciasto? Nikt z naszej rodziny nie był zachwycony. Osobiście myślę, że mąki było za dużo.
No cóż kwestia smaku…mąki jest bardzo mało w tym cieście….
jak przeliczyć cukier i mąkę z ml na gramy???
100 ml cukru to 90 gram, 100 ml pszennej mąki to 65 gram.
dziękuję :)
Piekł ktoś. Jaka mąka do tego ciasta.
Wyślij
Czy może być zamiast czekolady kakao ok 5 łyżek stołowych?
W tym przepisie musi być czekolada aby ciasto miało taką konsystencję
Chce zamienić czekoladę gorzką na mleczną, czy w tym wypadku zmniejszenie cukru do 100 ml i nadrobienie objętości mąką to poprawny zabieg czy poprostu tylko zmniejszyć ilość cukru. Nie chce a były było za słodkie ale też chciałabym aby konsystencją ciasta była podobna jak u Ciebie
Możesz zmienić na mleczną czekoladę i zmniejszyć cukier do 150 ml ale bez dodatkowej mąki raczej lub przy zmniejszonym cukrze zmniejszyć mąkę o 3 łyżki, a w to miejsce dodać 3 łyżki kakao. Zakładam, że lubisz kakao, a po prostu mleczną czekoladę miałaś pod ręką.
Uwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach. Samemu robiłam różne jego wariacje i doszłam do wniosku, że fajnie też połączyć dwa przepisy na różne ciasta w jedn. Tutaj też o tym wspominają Te co pokazałaś też wypróbuję, lubię robić je na różne sposoby, zawsze są nowe smaki.