Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią, przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach takich jak cukinia, dynia czy marchewka. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza to ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne.
W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami. Dzisiaj piekłam ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka.
Czekoladowe ciasto z cukinią
podłużna foremka o długości 30 cm
Składniki:
300 g zielonej cukinii
300 g pszennej mąki, u mnie chlebowa
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soda oczyszczonej
3 czubate łyżki kakao
½ łyżeczki soli
3 jajka
180 g jasnego cukru muscovado
175 ml oleju
1 łyżeczka waniliowej pasta lub ekstraktu
100 g gorzkiej czekolady, u mnie 60% kakao
Nastaw pikearnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Zmiksuj jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek i sodę. Za pomocą szpatułki wymieszaj suche składniki z masą jajeczną.
Na koniec dodaj utartą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz grubo pokrojoną czekoladę. Podłużną foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut.
Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie.
3 komentarze
Takiemu ciasto po prostu nie można się oprzeć :)
oj nie!
widac że wilgotne a takie własnie lubie