Deser na niedzielę to szybki torcik jagodowy mus na zimno. Jest to idealny deser na lato, a u nas pogoda typowo letnia, choć dzisiaj trochę popadało. Dobrze, bo deszczu jak na lekarstwo. Ale teraz świeci słońce, na balkonie jest niesamowicie ciepło. Moje kwiaty po porcji deszczu otworzyły się ku słońcowi. Wspaniała pogoda, deszcz , a potem słońce i bardzo ciepło. Torcik jagodowy mus przyrządziłam więc nie przez przypadek. Sama przyjemność siedzieć w słońcu i jeść ze smakiem deser na zimno.
Torcik jagodowy mus zmiksowałam praktycznie z tego co akurat miałam pod ręką. Mrożone jagody, świeża amerykańska borówka, liście mięty, sok z cytryny…Naprawdę niewiele trzeba aby przyrządzić torcik na zimno czyli torcik bez pieczenia. Zawsze mam jakiś twarożek i śmietanę kremówkę w lodówce. Bardzo często też robię sernik na zimno jak ostatnio sernik matcha. W zależności od proporcji składników może to być śmietankowiec, torcik mus lub sernik na zimno.
Przyrządziłam torcik na urodziny mojego męża. Mój mąż nie przepada za słodkościami ale torcik jagodowy mus zawsze mu smakuje, zresztą całej rodzinie. Jest to nasz ulubiony deser na zimno!
Torcik jagodowy mus
8 – 10 porcji
Składniki:
Spód do torcika
80 g ciastek digestive
70 g zmielonych migdałów
50 g masła, roztopionego
Masa śmietankowa
250 g twarożku
200 g kwaśnej gęstej śmietany lub greckiego jogurtu
400 ml śmietanki kremówki, 36%
300 g mrożonych jagód
4 łyżki soku z cytryny
200 g cukru
8 listków żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Dodatkowo
200 g amerykańskiej borówki
kilka listków mięty do dekoracji
Ciastka i migdały zmiksuj z rozpuszczonym masłem. Przygotuj podstawkę na tort. Na wierzchu postaw metalową obręcz, umnie średnica 20 cm. Wysyp kruszonkę, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Zagotuj 150 ml śmietanki z cukrem. W gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody napęczniałą żelatynę. Odstaw do ostygnięcia. Jagody rozmroź i zmiksuj. Wlej śmietankę do misy mikser i miksuj aż śmietana zgęstnieje i będzie miała konsystencję kwaśnej śmietany. Dodaj wtedy twarożek, kwaśną śmietanę, sok z cytryny i miksuj aż masa będzie puszysta. Wlej przestudzoną śmietankę z rozpuszczoną żelatyną cały czas miksując. Na koniec dodaj jagodowy mus i lekko przemieszaj. Wylej jagodowy mus na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub na noc. Udekoruj torcik borówkami i listkami mięty.
4 komentarze
Z chęcią bym go spróbowała :)
Polecam!
Cato wygląda znakomicie ;) i pewnie tak tez smakuje :)
Pyszności! To będzie hit tego lata :)