Dyniowy śmietankowiec chodził za mną od dawna. Wiem , że dyniowy śmietankowiec to pyszny deser, więc ze spokojnym sumieniem przygotowałam ten deser dla naszych niedzielnych gości. Jest to bardzo prosty tort dyniowy- deser na zimno, a co najważniejsze można go przyrządzić wcześniej. Tak więc dyniowy śmietankowiec powstaje u mnie na ogół na dzień przed podaniem, a w dniu kiedy planuję gości oddaję się gotowaniu na spokojnie.
Smak śmietankowca w dużej mierze zależy od dyni i pomarańczy. Kiedyś przyrządzałam ten tort używając koncentratu pomarańczowego. Koncentraty niestety są gorzkie, bo soki są wyciskane z całych pomarańczy. Dlatego lepiej wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy.
Dyniowy śmietankowiec
Składniki:
Okrągła forma o średnicy 23 cm
Spód
150 g ciastek digestive
50 g orzechów, u mnie migdały i pekan
50 g rozpuszczonego masła
Połam ciastka i zmiksuj z orzechami w malakserze. Roztop masło i dodaj do ciastek. Zmiksuj jeszcze raz. Przełóż do formy i rozprowadź równomiernie po dnie. Włóż do lodówki.
Masa śmietankowo dyniowa
350 g puree z upieczonej dyni hokkaido
250 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
250 ml śmietanki
300 g cukru
9 listków żelatyny
350 śmietanki
500 g śmietankowego twarogu
Curd z marakui
3 owoce marakui
½ cytryny, sok
1 łyżeczka kukurydzianej skrobii
25 g cukru
1 żółtko
1 jajko
25 g masła
Do dekoracji
świeże figi
owoce physalis (jagoda peruwiańska)
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj śmietankę z cukrem i pomarańczowym sokiem. Dodaj puree z dyni i gotuj przez 10 minut, następnie przetrzyj przez sito i wlej z powrotem do garnka. Doprowadź do wrzenia, dodaj odciśniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Ugotuj curd z marakui. W małym garnuszku umieść wydrążony miąższ z owoców. Zagotuj i gotuj przez 2 minuty. Przetrzyj przez sito i włóż z powrotem do garnuszka. Wymieszaj jajko, żółtko, cukier i sok z cytryny. Dodaj do marakui, wymieszaj i doprowadź krem do wrzenia, nie gotuj. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Ubij śmietankę na półpłynnie. Dodaj twarożek i ubijaj do połączenia składników. Następnie dodaj powolnym strumieniem krem dyniowy cały czas ubijając, uważając aby nie zrobiły się kluski (krem zawiera żelatynę). Wylej masę śmietankową na spód i wstaw do lodówki. Kiedy śmietankowiec stężeje posmaruj wierzch curdem.
Śmietankowiec dyniowy warto udekorować figami i physalis. Są to sezonowe owoce typowo jesienne i świetnie pasują do lekkiej śmietankowej konsystencji tortu.
SparaSpara
21 komentarzy
Fantastyczny!
Wygląda bajkowo! Nie mogę się napatrzeć :)
Cieszę się, że Ci się podoba!
Pyszne smaki! Uwielbiam takie propozycje!
To mi się podoba. Chętnie bym rozsmakowała się w tej inspiracji.
Dyniowa impresja.
Pozdrawiam ciepło! :)
Wow!
normalnie artystka!! Takie cuda z jedzenia ♥
Super dzięki!
Prezentuje się rewelacyjnie :) Proszę o kawałek do kawki :)
Wygląda po prostu bajecznie!!!
Ale cudo, bardzo kuszące!!!
Z tym curdem z marakui to dopiero musi być wspaniała kompozycja smaków <3
Curd orzeżwił!
Ile razy zaglądam tutaj, tyle razy jestem pełna podziwu dla pomysłów, smaków, które mogę sobie wyobrazić i wyglądu gotowych potraw, a ten tort jest niemal dziełem sztuki :-)
Dziękuję Jola!
przepięknie wygląda
Piękny jest ten tort! Wow! Aż szkoda jest kroić, choć z drugiej strony jestem bardzo ciekawa jego smaku :)
Jejku, jak to pięknie wygląda! :D
Wygląda jak małe dzieło sztuki, aż szkoda zjadać :)
Ta marakuje brzmi bardzo orzeźwiająco, aż chce się spróbować kawałeczek :)
Jes t orzeźwiająca, a do tego bardzo aromatyczna!
Wygląda PRZEPYSZNIE :) Zbliżają się urodziny córki i myślę, że własnie ten niekonwencjonalny tor przygotuję na tę okazję :)