Przepis na sernik na zimno to chyba mój ulubiony przepis na sernik. Lubię serniki ale te na zimno z owocami są takie pyszne i orzeźwiające. W sam raz na deser po obfitym świątecznym obiedzie. Ostatnio dostałam w prezencie kilka butelek prosecco i postanowiłam przyrządzić mus z mango z dodatkiem tego musującego wina. Właściwie do musu można użyć dowolnie wybrane wino musujące, a nawet szampana.
Sernik na zimno z prosecco
Ze wszystkich win, które piłam prosecco najbardziej przypomina mi szampana, więc wybrałam właśnie je. Przepis na sernik na zimno jest bardzo prosty bo nie wymaga pieczenia, ale nieco pracochłonny, bo jest w nim kilka momentów. Ponieważ jest to sernik bez pieczenia, więc spód przyrządziłam z ciastek digestive. Oczywiście nie musicie wyruszać zaraz na poszukiwanie tych ciastek, bo możecie je z powodzeniem zastąpić innymi. Sernik jest bardzo kremowy i mocno waniliowy. Sądzę, że na zbliżeniu zauważycie ile wanilii do niego dodałam. Słodki sernik ożywia wspaniały mus z mango i prosecco. Jestem wprost zachwycona tym sernikiem, więc chyba będzie smakować gościom w niedzielę.
Mam słabość do serników na zimno. Przyrządzam je często zwłaszcza latem, kiedy sezon na owoce jest w pełni. Do tego przepisu można wykorzystać świeże lub mrożone mango. Ja akurat miałam mrożone. Polecam sernik na zimno na każdą okazję nawet na Wielkanoc.
Przepis na sernik na zimno z mango i prosecco
Składniki:
Na foremkę o średnicy 23 cm lub metalowa obręcz i stosowny talerz
Spód do sernika
60 g masła roztopionego
160 g ciastek digestive
Masa serowa
150 ml mleka
4 żółtka
200 g cukru
8 listków żelatyny (4 łyżeczki-20 ml- żelatyny w proszku)
2 łyżeczki waniliowego extraktu
500 g twarogu na sernik
½ l śmietanki, u mnie 38%
Żelatynę namocz w wodzie. Ciastka zmiksuj z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi dno formy. Wstaw do lodówki aby spód dobrze się schłodził. Z żelatyną w proszku postępuj jak pisze na opakowaniu. Żółtka, cukier i mleko wymieszaj balonową trzepaczką. Zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Zdejmij z kuchni jak krem zaczyna się gotować i jest gęsty. Dodaj odciśniętą żelatynę (lub napęczniałą żelatynę w proszku) i wymieszaj.
Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Kiedy krem jest już zimny ale jeszcze się nie ścina zacznij ubijać śmietankę. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodaj twaróg i ubij całość na sztywno. Następnie dodaj małym strumieniem krem również cały czas mieszając. Wylej masę serową na schłodzony spód, przykryj folią i wstaw do lodówki. Sernik musi się całkowicie ściąć przed wyłożeniem musu.
Mus z mango i prosecco
250 g mango, u mnie mrożone
3 jajka
5 listki żelatyny, lub 2½ łyżeczki żelatyny w proszku
150 ml golden syropu
175 ml prosecco lub szampana
150 ml śmietanki, 38%
3 łyżki cukru
owoce marakui do dekoracji
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i przetrzyj przez sito. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj golden syrop , cały i miksuj przez minutę. Wymieszaj żółtka z cukrem i 2 łyżkami prosecco. Postaw na kuchni i zagotuj mieszankę cały czas mieszając balonową trzepaczką. Zdejmij z kuchni kiedy krem jest już gęsty. Odciśnij wodę z żelatyny i dodaj do kremu, wymieszaj.
Następnie wlej resztę wina i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy krem przestygnie dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą śmietankę. Wyłóż mus na sernik, który już powinien dobrze się ścisnąć. Rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj sernik miąższem z marakui.
14 komentarzy
Też mam słabość do serników, a w szczególności właśnie do tych na zimno. Twój sernik prezentuje się wyśmienicie!
Zdrowych i spokojnych Świąt! :*
Wzajemnie!
Wygląda nieziemsko! Z tym mango to na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło :D
Mus jest fantastyczny!
wspaniały deser
Ten mus musi być obłędny :)
Miska została wylizana!!!
Serniki lubię bardzo. Koło Twojego obojętnie bym nie przeszła:)
Cieszę się!
Super wygląda ten serniczek! Kradnę przepis :)
Mus z mango i szampan to świetny dodatek do klasycznego sernika na zimno. Chętnie bym posmakowała całość:)
Ten mus jest niesamowity!
My też kochamy serniki a na te na zimno wręcz idealnie sprawdzają się w okresie letnim :D Z chęcią byśmy tego spróbowały :)
Ja też je lubię latem