Sernik na zimno z musem z mango i prosecco

Przepis na sernik na zimno to chyba mój ulubiony przepis na sernik. Lubię serniki ale te na zimno z owocami są takie pyszne i orzeźwiające. W sam raz na deser po obfitym świątecznym obiedzie. Ostatnio dostałam w prezencie kilka butelek prosecco i postanowiłam przyrządzić mus z mango z dodatkiem tego musującego wina. Właściwie do musu można użyć dowolnie wybrane wino musujące, a nawet szampana. Ze wszystkich win, które piłam prosecco najbardziej przypomina mi szampana, więc wybrałam właśnie je. Przepis na sernik na zimno jest bardzo prosty bo nie wymaga pieczenia, ale nieco pracochłonny, bo jest w nim kilka momentów. Ponieważ jest to sernik bez pieczenia, więc spód przyrządziłam z ciastek digestive. Oczywiście nie musicie wyruszać zaraz na poszukiwanie tych ciastek, bo możecie je z powodzeniem zastąpić innymi. Sernik jest bardzo kremowy i mocno waniliowy. Sądzę, że na zbliżeniu zauważycie ile wanilii do niego dodałam. Słodki sernik ożywia wspaniały mus z mango i prosecco. Jestem wprost zachwycona tym sernikiem, więc chyba będzie smakować gościom w niedzielę.

przepis_na_sernik_na_zimno

Mam słabość do serników na zimno. Przyrządzam je często zwłaszcza latem, kiedy sezon na owoce jest w pełni. Do tego przepisu można wykorzystać świeże lub mrożone mango. Ja akurat miałam mrożone. Polecam sernik na zimno na każdą okazję nawet na Wielkanoc.

przepis sernik bez pieczenia

Przepis na sernik na zimno z mango i prosecco

Składniki:

Na foremkę o średnicy 23 cm lub metalowa obręcz i stosowny talerz

Spód do sernika

60 g masła roztopionego

160 g ciastek digestive

Masa serowa

150 ml mleka

4 żółtka

200 g cukru

8 listków żelatyny (4 łyżeczki-20 ml- żelatyny w proszku)

2 łyżeczki waniliowego extraktu

500 g twarogu na sernik

½ l śmietanki, u mnie 38%

przepis_na_sernik

Żelatynę namocz w wodzie. Ciastka zmiksuj z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi dno formy. Wstaw do lodówki aby spód dobrze się schłodził. Z żelatyną w proszku postępuj jak pisze na opakowaniu. Żółtka, cukier i mleko wymieszaj balonową trzepaczką. Zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Zdejmij z kuchni jak krem zaczyna się gotować i jest gęsty. Dodaj odciśniętą żelatynę (lub napęczniałą żelatynę w proszku) i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Kiedy krem jest już zimny ale jeszcze się nie ścina zacznij ubijać śmietankę. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodaj twaróg i ubij całość na sztywno. Następnie dodaj małym strumieniem krem również cały czas mieszając. Wylej masę serową na schłodzony spód, przykryj folią i wstaw do lodówki. Sernik musi się całkowicie ściąć przed wyłożeniem musu.

Mus z mango i prosecco

250 g mango, u mnie mrożone

3 jajka

5 listki żelatyny, lub 2½ łyżeczki żelatyny w proszku

150 ml golden syropu

175 ml prosecco lub szampana

150 ml śmietanki, 38%

3 łyżki cukru

owoce marakui do dekoracji

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i przetrzyj przez sito. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj  golden syrop , cały i miksuj przez minutę. Wymieszaj żółtka z cukrem i 2 łyżkami prosecco. Postaw na kuchni i zagotuj mieszankę cały czas mieszając balonową trzepaczką. Zdejmij z kuchni kiedy krem jest już gęsty. Odciśnij wodę z żelatyny i dodaj do kremu, wymieszaj. Następnie wlej resztę wina i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy krem przestygnie dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą śmietankę. Wyłóż mus na sernik, który już powinien dobrze się ścisnąć. Rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj sernik miąższem z marakui.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.