Sernik bajaderka czyli jak wykorzystać nieudane ciasto

Zamarzył mi się sernik. Nowy przepis na sernik bajaderka powstał po części z nieudanego ciasta. Rzadko kiedy wyrzucam jedzenie. Z nieudanego ciasta lub resztek ciast przyrządzam bajaderki. Prawda, że są pyszne! Zdziwicie się jaki sernik bajaderka jest smaczny! A wszystko zaczęło się od nieudanego ciasta kokosowego. Pomyliłam się i dodałam za dużo mąki. Ciasto wyszło dosyć twarde i smakowało mąką. Władowałam w nie sporo masła, cukru i naprawdę szkoda było mi je wyrzucić. Postanowiłam je zmiksować na kruszonkę. Kruszonkę podzieliłam na porcje i zamroziłam z zamiarem wykorzystaniem jej kiedyś na spód do ciasta czy tortu. Długo nie musiałam czekać i upiekłam sernik bajaderka. Poza tym piekłam jeszcze ciasteczka bajaderkowe, którymi udekorowałam sernik. Nic się nie zmarnowało!

sernikbajaderka_przepis_dokawy_codojedzenia

Jestem bardzo  zadowolona z tego sernika. Wygląda jak sernikowy tort i wydaje mi się, że może to być smaczne ciasto na święta. Uwielbiam sernik z czekoladą i polewą czekoladową. Spód do sernika wyszedł kruchy. Z części ciasta na spód zrobiłam kuleczki, które zatopiłam w masie serowej. Krojąc sernik na porcje kuleczki bajaderki dodają mu wdzięku. Trochę inny sernik niż zazwyczaj.

Sernik upiekłam z kremowych serków naturalnych przypominających w smaku twaróg sernikowy. Niestety na obczyźnie nie zawsze mam dostępu do polskiego twarogu zwłaszcza teraz. Dlatego aby uzyskać prawidłowa konsystencję sernika umieszczam serki na sicie i odcedzam z nadmiaru serwatki. Po dwóch godzinach ser jest o wiele gęściejszy.

sernik_przepis_bajaderka_wypieki_codojedzenia

Ten sernik piekłam wolno i w niezbyt wysokiej temperaturze. Dlatego wierzch sernika jest gładki i niepopękany. Pozwoliłam mu również ostygnąć w wyłączonym piekarniku uchylając drzwi. Ten sposób pieczenia sernika zawsze się sprawdza. No to co, macie ochotę na sernik? Przepis znajdziecie poniżej. Dodam, że spód do sernika możecie zrobić z dowolnego ciasta.

sernik_przepis_codojedzenia

Sernik bajaderka

16 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm

Składniki:

400 g kruszonki z ciasta kokosowego lub babki

2 białka

50 g cukru

3 łyżki amaretto

3 łyżki zmielonych migdałów

Masa serowa

1,5 kg kremowych serków naturalnych

5 jajek

2 żółtka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

sok i  otarta skórka z 1 cytryny

250 g cukru

1 łyżka ziemniaczanej mąki

Ganaché

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

4 łyżki masła

2 łyżeczki golden syropu

1 łyżka śmietanki kremówki

sernik_prosty_przepis_codojedzenia_wypieki

Zacznij od przygotowania spodu do sernika. Kruszonkę z ciasta wymieszaj z cukrem, amaretto i białkami. Foremkę, dno i brzegi pokryj papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozprowadź jako spód na dnie formy. Następnie z reszty ciasta zrób okrągłe kuleczki bajaderki. Połowę kuleczek obtocz w kokosowych wiórkach. Pokryj dużą formę papierem do pieczenia. Ułóż ciasteczka w odstępach i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz ciastka przez 15 minut. Wyjmij i ostudź. Zmniejsz temperaturę do 160ºC.

Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia. Wylej masę na spód . Powciskaj bajaderkowe kuleczki i wstaw sernik do piekarnika. Piecz przez 80 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Po 10 minutach uchyl drzwi od piekarnika.

Przygotuj kąpiel wodną. Umieść podane składniki na ganaché w misce, którą można umieścić nad parą. Mieszaj składniki do rozpuszczenia czekolady. Posmaruj sernik ganaché, oprósz wiórkami. Na środku zrób górkę z ciasteczek.

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *