Zamarzył mi się sernik. Nowy przepis na sernik bajaderka powstał po części z nieudanego ciasta. Rzadko kiedy wyrzucam jedzenie. Z nieudanego ciasta lub resztek ciast przyrządzam bajaderki. Prawda, że są pyszne! Zdziwicie się jaki sernik bajaderka jest smaczny! A wszystko zaczęło się od nieudanego ciasta kokosowego. Pomyliłam się i dodałam za dużo mąki. Ciasto wyszło dosyć twarde i smakowało mąką. Władowałam w nie sporo masła, cukru i naprawdę szkoda było mi je wyrzucić. Postanowiłam je zmiksować na kruszonkę. Kruszonkę podzieliłam na porcje i zamroziłam z zamiarem wykorzystaniem jej kiedyś na spód do ciasta czy tortu. Długo nie musiałam czekać i upiekłam sernik bajaderka. Poza tym piekłam jeszcze ciasteczka bajaderkowe, którymi udekorowałam sernik. Nic się nie zmarnowało!
Jestem bardzo zadowolona z tego sernika. Wygląda jak sernikowy tort i wydaje mi się, że może to być smaczne ciasto na święta. Uwielbiam sernik z czekoladą i polewą czekoladową. Spód do sernika wyszedł kruchy. Z części ciasta na spód zrobiłam kuleczki, które zatopiłam w masie serowej. Krojąc sernik na porcje kuleczki bajaderki dodają mu wdzięku. Trochę inny sernik niż zazwyczaj.
Sernik upiekłam z kremowych serków naturalnych przypominających w smaku twaróg sernikowy. Niestety na obczyźnie nie zawsze mam dostępu do polskiego twarogu zwłaszcza teraz. Dlatego aby uzyskać prawidłowa konsystencję sernika umieszczam serki na sicie i odcedzam z nadmiaru serwatki. Po dwóch godzinach ser jest o wiele gęściejszy.
Ten sernik piekłam wolno i w niezbyt wysokiej temperaturze. Dlatego wierzch sernika jest gładki i niepopękany. Pozwoliłam mu również ostygnąć w wyłączonym piekarniku uchylając drzwi. Ten sposób pieczenia sernika zawsze się sprawdza. No to co, macie ochotę na sernik? Przepis znajdziecie poniżej. Dodam, że spód do sernika możecie zrobić z dowolnego ciasta.
Sernik bajaderka
16 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm
Składniki:
400 g kruszonki z ciasta kokosowego lub babki
2 białka
50 g cukru
3 łyżki amaretto
3 łyżki zmielonych migdałów
Masa serowa
1,5 kg kremowych serków naturalnych
5 jajek
2 żółtka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
sok i otarta skórka z 1 cytryny
250 g cukru
1 łyżka ziemniaczanej mąki
Ganaché
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
4 łyżki masła
2 łyżeczki golden syropu
1 łyżka śmietanki kremówki
Zacznij od przygotowania spodu do sernika. Kruszonkę z ciasta wymieszaj z cukrem, amaretto i białkami. Foremkę, dno i brzegi pokryj papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozprowadź jako spód na dnie formy. Następnie z reszty ciasta zrób okrągłe kuleczki bajaderki. Połowę kuleczek obtocz w kokosowych wiórkach. Pokryj dużą formę papierem do pieczenia. Ułóż ciasteczka w odstępach i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz ciastka przez 15 minut. Wyjmij i ostudź. Zmniejsz temperaturę do 160ºC.
Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia. Wylej masę na spód . Powciskaj bajaderkowe kuleczki i wstaw sernik do piekarnika. Piecz przez 80 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Po 10 minutach uchyl drzwi od piekarnika.
Przygotuj kąpiel wodną. Umieść podane składniki na ganaché w misce, którą można umieścić nad parą. Mieszaj składniki do rozpuszczenia czekolady. Posmaruj sernik ganaché, oprósz wiórkami. Na środku zrób górkę z ciasteczek.
3 komentarze
Świetny pomysł ,też jestem przeciwnikiem marnowania i nie lubię wyrzucać , no chyba że dla ptaków .
Jak pysznie to wygląda! Szkoda, że przez ekran nie można spróbować! :D
Kuchenny recykling ;)