Od dawna marzył mi się idealny sernik nowojorski, kremowy, biały i puszysty jak śnieg. Dziś postanowiłam spełnić to pragnienie i upiec wyjątkowy sernik nowojorski. Dziewczyna mojego syna uwielbia serniki. Z myślą o niej upiekłam ten sernik, który ma być ozdobą naszego świątecznego stołu.
Sernik nowojorski z mango i marakują
Aby nadać sernikowi nutkę wiosny, dodałam do niego mango i marakuję. Z mango przygotowałam złote puree, które wylałam na wierzch ciasta. Ale to jeszcze nie wszystko! Z owoców marakui przygotowałam również delikatną galaretkę, którą pokryłam sernik. Połączenie słodkiego mango z orzeźwiającym smakiem marakui doskonale komponuje się z kremowym sernikiem.
Z niecierpliwością czekam na reakcję mojej synowej, gdy zobaczy i spróbuje tego wyjątkowego sernika nowojorskiego. Mam nadzieję, że będzie smakował tak samo fantastycznie, jak prezentuje się na paterze. Jestem pewna, że dodatek mango i marakui sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Sernik Nowojorski: Połączenie Klasycznej Receptury z Wiosennym Urokiem
Ten sernik to typowo wiosenny deser. Sernik nowojorski z mango i marakują z pewnością sprawi, że nasze świętowanie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Dla mnie to nie tylko deser – to wyraz miłości i troski o moich bliskich.
Mango, marakuja i sernik nowojorski – trzy składniki, które połączyłam w jedną wyjątkową kompozycję. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie mogę się doczekać, aby podzielić się tym wyjątkowym deserem z moimi bliskimi i cieszyć się chwilą spędzoną razem przy pysznym serniku. Miłego świętowania Kochani!
Składniki:
tortownica o średnicy 30 cm
Masa serowa
1,2 kg twarogu, tłustego
300 g creme fraiche
350 g cukru
3 łyżki mąki
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
50 ml soku z cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
5 jajek
300 g ciastek digestive
150 g masła, rozpuszczonego
3 łyżki cukru trzcinowego
Mus z mango
500 g mango
30 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
5 listków żelatyny
Galaretka z marakui
250 g marakui
50 g cukru
2 listki żelatyny
Dekorowanie sernika
200 ml śmietanki, 36% tł.
100 g migdałowych jajek
1 łyżeczka złotego pyłku
Przygotowanie:
- Ciastka digestive zmiksować na puder. Wlać rozpuszczone masło i miksować do połączenia. Na koniec wsypać cukier trzcinowy i zmiksować do połączenia. Wyłożyć dno formy masą ciasteczkową i podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC.
- Twaróg zmielić na gładką masę. Dodać creme fraiche lub kwaśną śmietanę, otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Do drugiej miski odważyć cukier i wymieszać z mąką. Następnie dodać cukier wymieszany z mąką do sera i wymieszać.
- Jajka rozmącić widelcem, wlać do masy twarogowej i wymieszać delikatnie bez napowietrzania. Tortownicę owinąć folią aluminiową. Do głębokiej brytfanki, która pomieści tortownicę wlać wodę. Nastawić piekarnik na 180ºC i wstawić grytfankę z wodą. Woda powinna być gorąca za nim wstawimy tortownicę z sernikiem.
- Wyłożyć masę na podpieczony spód, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec sernik w kąpieli wodnej przez około 70 minut. Sernik powinien być niepopękany i niezrumieniony. Ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach, a potem schłodzić przynajmniej 4 godziny w lodówce.
- Żelatynę moczyć przez 20 minut w zimnej wodzie. Mango pokroić w kostkę i zagotować z cukrem. Zmiksować na puree. Do gorącego puree dodać odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszać puree i ostudzić. Kiedy puree zacznie gęstnieć wylać je na powierzchnię sernika. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Marakuję podgrzać w rondelku. Dodać cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Przetrzeć przez sito. Dodać 2 liski żelatyny i wymieszać. Kiedy galaretka zacznie się ścinać wylać na mango i wstawić sernik do lodówki. Udekorować sernik rozetkami z bitej śmietany i migdałowymi jajeczkami. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Tak duży sernik wymaga specjalnego krojenia. Metalową obręcz ustawić na średnicę 15 cm i wyciąć krąg na środku sernika, a potem kroić sernik na kawałki.