Kremowy sernik na szybkiego

Uwielbiam sernik z galaretką, więc dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką.

przepis na prosty sernik z galaretką

Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego twarogu w kostce. Nigdy nie próbowałam tego twarogu ale sernik wyszedł naprawdę smaczny. Sernik upiekłam bez masła. Właściwie już od kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami.

sernik przepis

Sernik z galaretką

Składniki:

na foremkę o  średnicy 23 cm

500 g twarogu

200 g cukru pudru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

200 g kwaśnej śmietany

1 żółtko

3 jajka

szczypta soli

3 łyżki pszennej mąki

150 g pierników

40 g masła

sernik prosty przepis

Nastawić piekarnik na 180ºC. Pierniki zmiksować w malakserze, Dodać rozpuszczone masło i zmiksować jeszcze raz. Dno foremki o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciastka i lekko docisnąć. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Ser zmiksować z cukrem pudrem i wanilią. Dodać śmietanę cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Dodać żółtko i jedno jajko. Zmiksować krótko mikserem. Wbić pozostałe jajka i wymieszać masę łyżką. Wylać ciasto na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez  50 minut. Jeśli sernik za bardzo się rumieni zmniejszyć temperaturę. Kiedy sernik już jest upieczony, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po 20 minutach można wyjąć sernik. Sernik należy dobrze schłodzić. Najlepiej zdjąć papier ze spodu i przełożyć sernik na paterę i otoczyć metalową klamrą.

sernik_z_galaretka

Galaretka z borówki

250 g czerwonej borówki, mrożonej

3 płatki żelatyny

100 g cukru

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, około 25 minut.  Zamrożoną borówkę zagotować z cukrem. Do gorących owoców dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie się lekko ścinać polać nią sernik. Najlepiej otoczyć sernik metalową obręcz. Zdjąć obręcz jak galaretka stężeje. Smacznego!

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *