Agrest to wspomnienie z dzieciństwa. Jedliśmy agrest prosto z krzaka lub jako kompot ale nigdy w cieście. Szkoda, bo ciasto migdałowe z agrestem czy ciasto kokosowe są pyszne, a jeszcze lepiej smakuje sernikowa krajanka z agrestem. W tym przepisie wykorzystałam biszkopt ze wcześniejszego wypieku. Pisałam wcześnie, że latem uwielbiam ciasta na zimno. Kiedy więc piekę biszkopt to jest to często spód do sernika na zimno, jogurtowca czy śmietankowca.
Sernikowa krajanka z agrestem to również deser na zimno, ale z pieczonego sernika. Sernik po upieczeniu przełożyłam na biszkopt, po czym zakończyłam galaretką z owocami. Oczywiście zrobiłam domową galaretkę z agrestem. Jakoś nie używam kupnych galaretek, które dla mnie są po prostu sztuczne. Domowa galaretka jest naturalnie aromatyczna i o niebo smaczniejsza.
Ciasto zakończyłam bitą śmietaną i białą czekoladą. Właściwie to miałam zamiar rozpuścić białą czekoladę w śmietance, schodzić i ubić na puszysto. Nie wyrobiłam się z czasem, więc bitą śmietanę posypałam utartą czekoladą. Smak ten sam, ale różne sposoby przyrządzenia.
Bardzo polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne i idealne na upały. Szybko znika z talerza. Lubię takie kilkuwarstwowe krajanki. Tego typu ciasta są idealne na przyjęcie lub po prostu jako letni deser na zimno.
Sernikowa krajanka z agrestem
12 porcji
Składniki:
biszkopt, tutaj przepis
300 ml bitej śmietany
30 g białej czekolady
Masa serowa
0,5 kg twarogu z wiaderka
4 jajka
150 g cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka waniliowego cukru
otarta skórka z jednej cytryny
Galaretka agrestowa
400 g agrestu
200 g cukru
150 ml wody
8 listków żelatyny
Zacznij od pieczenia biszkoptu. Kliknij w link u góry i zrób biszkopt według instrukcji. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wyłóż dno i brzegi formy papierem do pieczenia. Do misy włóż twaróg, jajka, cukier, skórkę otartą z cytryny i cukier waniliowy. Zmiksuj masę krótko, po czym dodaj mąkę kukurydzianą i zmiksuj jeszcze raz. Nastaw piekarnik na 160ºC. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczony sernik dobrze wystudź.
Przygotuj półmisek, taki aby zmieściło się na nim ciasto o średnicy 23 cm. Na wierzchu sernika połóż biszkopt. Następnie przykryj półmiskiem i odwróć biszkopt z sernikiem na talerz. Otocz ciasto metalową obręczą.
Włóż żelatynę do miski z zimną wodą. Mocz przez 20 minut. Do garnka wsyp oczyszczony agrest, cukier i wlej wodę. Zagotuj i gotuj przez 10 minut. Owoce powinny być w większości całe. Następnie dodaj odciśniętą żelatynę do gorących owoców. Wymieszaj galaretkę i odstaw do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie się ścinać, przełóż ją wierzch sernika, najlepiej za pomocą łyżki. Wstaw ciasto do lodówki na 4 godziny lub na noc.
Ubij śmietankę i posmaruj ciasto. Posyp ciasto startą czekoladą. Pokrój na kawałki. Smacznego!
1 Komentarz
przepysznie wygląda, ciasta z agrestem jeszcze nie robiłam