Co to jest teramisu?

Czy spotkaliście się z nazwą teramisu? Nie, nie popełniłam literówki. Inspiracją do tego deseru jest oczywiście włoskie tiramisu, ale ten deser, a w przypadku tego przepisu mini torcik, nazywa się teramisu, ponieważ przyrządza go się z dodatkiem herbaty matcha. Uwielbiam herbatę matcha. Na blogu znajdziecie przepis na sernik matcha. Mini torcik teramisu z herbatą matcha jest równie pyszny!

Przyrządziłam ten deser na Walentynki… Wiem, że nie opublikowałam go wcześniej, bo niestety miałam dużo innych zajęć no i chciałam też poświętować. Ale ten deser pasuje na każdą okazję i jeśli macie chęci to możecie go zrobić choćby już na niedzielę. U nas torcik został zjedzony błyskawicznie. Wszystkim bardzo smakował. Można go przyrządzić z gotowych biszkoptów Savoiardi… Jakie szczęście, że nie muszę wymawiać tego słowa… he, he… Ja, jednak upiekłam mój wypróbowany biszkopt.

tort_teramisu_matcha_przepis_deser_codojedzenia

Oczywiście jeśli mowa o teramisu to nie można nasączyć biszkoptu kawą. Trzeba zaparzyć herbatę matcha! Dodatkowo do herbaty dodałam imbir i miód. Krem z mascarpone przyrządziłam z winem marsala. Dodatkowym akcentem w tym deserze jest curd z marakui i cytryny. Teraz możecie sobie wyobrazić jak ten torcik smakuje, prawda? A jeśli jesteście bardzo ciekawi przepisu to możecie skorzystać z przepisu poniżej.

teramisu_tiramisu_matcha_codojedzenia

Mini torcik teramisu

8 porcji

Składniki:

Biszkopt

4 jajka

180 g cukru

50 g pszennej mąki

50 g ziemniaczanej mąki

szczypta soli

Do nasączenia

1 łyżeczka herbaty matcha

100 ml wrzątku

½ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżka miodu

Krem mascarpone

2 jajka, białka i żółtka oddzielnie

250 g mascarpone

3 łyżki marsala

5 łyżek cukru pudru

Curd z marakui i cytryny

4 duże owoce marakui

3 łyżki soku z cytryny

2 żółtka

1 jajko

80 g cukru

1½ łyżki mąki ziemniaczanej

50 g masła

Do dekoracji

1 łyżeczka herbaty matcha

owoce physalis

ciasto_tiramisu_biszkopt_wypieki_codojedzenia

Zacznij od pieczenia biszkoptu nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Jajka zmiksuj z cukrem i solą do białości. Obie mąki przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony i wystudzony biszkopt rozkrój na dwa placki.

Ugotuj curd. W małym rondelku umieść cukier. Przekrój owoce marakui na pół, wydrąż miąższ i dodaj do cukru. Gotuj krótko, do rozpuszczenia cukru. Przepuść mieszankę przez sito. Do ostygniętej marakui dodaj żółtka, jajka i sok cytrynowy wymieszany z ziemniaczaną mąką. Cały czas mieszając trzepaczką balonową doprowadź krem do wrzenia, ale nie gotuj tylko od razu zdejmij z kuchni jak się pojawią pierwsze pęcherzyki, a sam krem zacznie gęstnieć. Mieszaj krem przez 2 minut aby lekko ostygł. Dodaj masło w kawałkach i mieszaj aż masło połączy się z kremem, a ten będzie gładki i lśniący.

W naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem pudrem. Dodaj marsala i mascarpone. Zmiksuj na puszysto. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z kremem mascarpone.

Zalej matcha, imbir i miód wrzątkiem. Ostudź.

Montowanie tortu

Na talerzu połóż pierwszy placek. Otocz go metalową obręczą. Jeśli nie dysponujesz metalową obręczą to montuj tort w tortownicy od pieczenia biszkoptu. Nasącz placek herbatą matcha. Następnie nałóż połowę curdu i połowę kremu. Przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Nasącz placek resztą herbaty, posmaruj curdem i przykryj resztą kremu mascarpone. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem oprósz torta herbatą matcha i udekoruj owocami. Smacznego!

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *