Kurczak Souvlaki z pysznymi dodatkami

Uwielbiam dania jednogarnkowe, takie gdzie mięso i warzywa przyrządzam razem na patelni, w garnku lub piekarniku. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na kurczak Souvlaki. Jak się domyślacie Souvlaki to danie wywodzące się z greckiej kuchni, którą ja osobiście jestem oczarowana.

Kurczak Souvlaki piekłam w piekarniku. Do przyrządzenia tego dania możecie użyć kurczaka w całości lub porcjowanego. Jeśli wolicie filety z piersi kurczaka również jest to dobra alternatywa. Często podchodzę do gotowania ekonomicznie. Kupując kurczaka w całości odcinam udka i piersi, a z tuszki gotuję zupę. Dlatego mój przepis zawiera różne części kurczaka. Osobiście wolę udo z kurczaka niż pierś. Mniejsza o to. W tym daniu najważniejsza jest marynata do mięsa jak również pyszne greckie dodatki w formie kalamata oliwek, feta i suszonych pomidorów.

kurczak Souvlaki kuchnia grecka codojedzenia

Kurczak Souvlaki marzy mi się z młodymi ziemniakami ale i tak smakował wyśmienicie. Resztki wzięłam do pracy. Tak to danie świetnie pasuje do lunchbox. Poza tym jest to tani obiad ale naprawdę bardzo smaczny!

obiad_kurczak_kuchniagrecka_codojedzenia

Kurczak Souvlaki

4 porcje

Składniki:

4 porcje mięsa z kurczaka lub cały kurczak

4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka

1 cytryna, sok i otarta skórka

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej

1 czosnek solo

1 łyżeczka suszonych płatków chili

1½ łyżki wędzonej papryki w proszku

600 g ziemniaków

2 papryki, różnokolorowe

sól do smaku

Grecka sałatka

20 oliwek kalamata

10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

150 g feta

100 g rukola, natki pietruszki i mięty pieprzowej, dowolne proporcje

Jogurt z miętą

300 g greckiego jogurtu, 10% tł.

3 łyżki posiekanej mięty pieprzowej

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

sól do smaku

kurczak soulvaki obiad kuchnia grecka codojedzenia

Do miski wlej oliwę. Dodaj płatki chili, 1 łyżeczkę soli, sok i otartą skórkę z cytryny, ocet balsamiczny, paprykę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj marynatę. Następnie dodaj porcje kurczaka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Marynuj kurczaka przez 2 godziny lub przez noc.

Nastaw piekarnik na 180ºC. Może być funkcja grillowa. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę oczyść z gniazd i pokrój wzdłuż. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu. Ponieważ piekłam zarówno udka jak i filety z piersi kurczaka najpierw podpiekłam udka wraz z ziemniakami. Ziemniaki posoliłam i wymieszałam z oliwą.  Po 30 minutach dodałam filety z piersi kurczaka oraz paprykę i piekłam jeszcze przez 20 minut. Tyle mniej więcej potrzeba czasu aby filety z piersi kurczaka były soczyście upieczone.

Z podanych składników zrób sałatkę. Proporcje ziół są dowolne. U mnie przeważa rukola. Sałatkę polej oliwą lub zalewą z suszonych pomidorów.

Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z jogurtem, oliwą oraz posiekaną miętą pieprzową. Dopraw solą. Podaj Souvlaki z sałatką i jogurtem. Smacznego!

 

 

3 komentarze

  • Przepis wygląda wyjątkowo kusząco i chętnie przetestuję. Przyznam, że zawsze kochałam gotowanie, bo od najmłodszych lat przygotowywałam różne rzeczy z babcią. Jednak teraz przez pracę często brakuje mi czasu na poświęcenie temu tyle czasu, ile bym chciała. A dodatkowo przy dwóch dorastających synach, uprawiających sport jedzenia jest zawsze za mało i ciężko znaleźć garnek, który zmieści porcję na dwa dni. To danie powinno im zasmakować więc spróbuje. Szczególnie młodszy będzie zachwycony, bo uwielbia oliwki i wyjada całe słoiki. Z pewnością sosem z jogurtu też nie pogardzi. Zdjęcia również zachęcają do gotowania i konsumowania. Wspaniałe. Dziękuję i pozdrawiam, będę śledzić kolejne propozycje.

  • Ja też uwielbiam dania jednogarnkowe i często korzystam z takich przepisów na obiad. Mam już swoje ulubione, ale zawsze chętnie próbuję czegoś nowego. Tak też było z kurczakiem Souvlaki. Od razu postanowiłam wypróbować i oczarował mnie z=smak tego dania. Bardzo aromatyczne, mięso rozpływa się w ustach. Zdecydowanie polecam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *