Uwielbiam dania jednogarnkowe, takie gdzie mięso i warzywa przyrządzam razem na patelni, w garnku lub piekarniku. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na kurczak Souvlaki. Jak się domyślacie Souvlaki to danie wywodzące się z greckiej kuchni, którą ja osobiście jestem oczarowana.
Kurczak Souvlaki piekłam w piekarniku. Do przyrządzenia tego dania możecie użyć kurczaka w całości lub porcjowanego. Jeśli wolicie filety z piersi kurczaka również jest to dobra alternatywa. Często podchodzę do gotowania ekonomicznie. Kupując kurczaka w całości odcinam udka i piersi, a z tuszki gotuję zupę. Dlatego mój przepis zawiera różne części kurczaka. Osobiście wolę udo z kurczaka niż pierś. Mniejsza o to. W tym daniu najważniejsza jest marynata do mięsa jak również pyszne greckie dodatki w formie kalamata oliwek, feta i suszonych pomidorów.
Kurczak Souvlaki marzy mi się z młodymi ziemniakami ale i tak smakował wyśmienicie. Resztki wzięłam do pracy. Tak to danie świetnie pasuje do lunchbox. Poza tym jest to tani obiad ale naprawdę bardzo smaczny!
Kurczak Souvlaki
4 porcje
Składniki:
4 porcje mięsa z kurczaka lub cały kurczak
4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka
1 cytryna, sok i otarta skórka
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej
1 czosnek solo
1 łyżeczka suszonych płatków chili
1½ łyżki wędzonej papryki w proszku
600 g ziemniaków
2 papryki, różnokolorowe
sól do smaku
Grecka sałatka
20 oliwek kalamata
10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
150 g feta
100 g rukola, natki pietruszki i mięty pieprzowej, dowolne proporcje
Jogurt z miętą
300 g greckiego jogurtu, 10% tł.
3 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
Do miski wlej oliwę. Dodaj płatki chili, 1 łyżeczkę soli, sok i otartą skórkę z cytryny, ocet balsamiczny, paprykę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj marynatę. Następnie dodaj porcje kurczaka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Marynuj kurczaka przez 2 godziny lub przez noc.
Nastaw piekarnik na 180ºC. Może być funkcja grillowa. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę oczyść z gniazd i pokrój wzdłuż. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu. Ponieważ piekłam zarówno udka jak i filety z piersi kurczaka najpierw podpiekłam udka wraz z ziemniakami. Ziemniaki posoliłam i wymieszałam z oliwą. Po 30 minutach dodałam filety z piersi kurczaka oraz paprykę i piekłam jeszcze przez 20 minut. Tyle mniej więcej potrzeba czasu aby filety z piersi kurczaka były soczyście upieczone.
Z podanych składników zrób sałatkę. Proporcje ziół są dowolne. U mnie przeważa rukola. Sałatkę polej oliwą lub zalewą z suszonych pomidorów.
Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z jogurtem, oliwą oraz posiekaną miętą pieprzową. Dopraw solą. Podaj Souvlaki z sałatką i jogurtem. Smacznego!
3 komentarze
Przepis wygląda wyjątkowo kusząco i chętnie przetestuję. Przyznam, że zawsze kochałam gotowanie, bo od najmłodszych lat przygotowywałam różne rzeczy z babcią. Jednak teraz przez pracę często brakuje mi czasu na poświęcenie temu tyle czasu, ile bym chciała. A dodatkowo przy dwóch dorastających synach, uprawiających sport jedzenia jest zawsze za mało i ciężko znaleźć garnek, który zmieści porcję na dwa dni. To danie powinno im zasmakować więc spróbuje. Szczególnie młodszy będzie zachwycony, bo uwielbia oliwki i wyjada całe słoiki. Z pewnością sosem z jogurtu też nie pogardzi. Zdjęcia również zachęcają do gotowania i konsumowania. Wspaniałe. Dziękuję i pozdrawiam, będę śledzić kolejne propozycje.
Polecam wypróbować!
Ja też uwielbiam dania jednogarnkowe i często korzystam z takich przepisów na obiad. Mam już swoje ulubione, ale zawsze chętnie próbuję czegoś nowego. Tak też było z kurczakiem Souvlaki. Od razu postanowiłam wypróbować i oczarował mnie z=smak tego dania. Bardzo aromatyczne, mięso rozpływa się w ustach. Zdecydowanie polecam :-)