1,1K
Tureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka podpatrzyłam U Sagi. Wspaniały przepis na szybki obiad do ręki. Pomidorowy sos z kurczakiem można przygotować wcześniej, więc samo przygotowanie ciasta na tureckie chlebki nie zajmie dużo czasu.
Tureckie chlebki formuje się w łódki i zapieka z nadzieniem, u mnie z nadzieniem z kurczaka. Do pieczenia chlebków tureckich warto sobie zafundować specjalne foremki rynienkowate do wypieku bagietek. Ja właśnie taką foremkę posiadam i bardzo sobie chwalę.
Tureckie chlebki z powodzeniem zastąpią drożdżowe pierogi ,czy pizza w
Przepis na tureckie chlebki z nadzieniem z kurczaka
Składniki:
na 12 chlebków tureckich
Ciasto chlebowe na tureckie chlebki
- 900 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 400- 450 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie z kurczaka
- 4 piersi z kurczaka
- 4 białe papryki
- 3 bananowe szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- garść liści bazylii
- 1 puszka fasoli kidney
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ½ łyżeczki nasion kolendry
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
- 150 g mozzarella
Wykonanie:
- Z podanych składników zarób ciasto na chleb. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut. Podziel wyrośnięte ciasto na 12 kawałków, rozciągnij w podłużne placki i zaklej końce. W ten sposób utworzy się łódka. Ułóż chleb na blaszce.
- Przygotuj nadzienie z kurczaka. Pokrój piersi z kurczaka w kostkę. Obierz cebulę i czosnek, oczyść papryki i też pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju wraz z kurczakiem.
- Podpraż nasiona kolendry na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu i dodaj do kurczaka. Wlej pomidory i dodaj przecier pomidorowy oraz ocet balsamiczny. Gotuj sos przez 15 minut. Pod koniec dodaj odcedzoną fasolę, dopraw sos pieprzem kajeńskim, solą i bazylią i zagotuj.
- Tak przygotowanym nadzieniem napełnij chlebki łódki, wciśnij po kawałku mozzarella i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 12-15 minut.
14 komentarzy
Ale apetycznie wyglądają. Z przyjemnością zjadłabym co najmniej jedną :)
Polecam!
Wpisuję do ulubionych i do menu na przyszły tydzień :)
Bardzo polecam!
Świetne! Trafia w moje smaki. :)
Super! Polecam bardzo!
Wygląda wspaniale i tak samo musi smakować. Muszę to wypróbować koniecznie :)
Polecam!
Schrupałabym ze smakiem :)
Ależ proszę!
Super, zajadłam się właśnie takimi w Turcji więc z przyjemnością nadal bym się zajadała :)
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Dzięki! Pozdrawiam serdecznie
super wyglądają :)
Dzięki Iza!