1,2K
Nadziewane i panierowane naleśniki czyli krokiety przyrządzam często, bo rodzinka bardzo je lubi. Dzisiaj kolej na nowy przepis, krokiety z kurczakiem, mozzarella i szpinakiem.
Krokiety z kurczakiem przyrządzam najczęściej, bo lubię gotować zupę na rosole z kurczaka. Mięso z kurczaka wykorzystuję zazwyczaj do krokietów. Oszczędnie ale smacznie, zdrowo i pożywnie.
Dzisiaj na odmianę zamiast mielić mięso posiekałam je drobno, a następnie wymieszałam z resztą składników. Do panierki użyłam pangratatto, po które ostatnio bardzo często sięgam. Pycha!
Przepis na krokiety z kurczakiem, mozzarella i szpinakiem
Składniki:
na 12 krokietów
Ciasto na naleśniki
- 3 jajka
- 300 ml mąki
- ½ l mleka
- 2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Nadzienie do naleśników
- obrane z kości mięso z ugotowanego kurczaka o wadze 1,3 kg
- 200 świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 250 g mozzarella
Do panierowania
- 2 jajka
- 300 ml pangratatto
- 100 ml startego gruyère sera lub parmezanu, u mnie gruyére
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Wymieszaj ciasto na naleśniki i usmaż 12 małych naleśników.
- Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na oleju dodaj opłukany szpinak, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż szpinak zacznie „więdnąć”. Pokrój w kostkę mięso z kurczaka, zetrzyj mozzarella na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz dopraw solą i pieprzem.
- Nadziej naleśniki, zwiń w paczuszkę, obtocz w jajku, a następnie w pangratatto i serze. Smaż na oleju po obu stronach w niskiej temperaturze.
8 komentarzy
takie dania bardzo lubię
Smakowicie wyglądają.
o dziękuję Magda!
Wyśmienite!
Dzięki Pati!
Chcialabym ten przepis wyprobowac, ale nie robie rosolu. Podsmazyc piersi z kurczaka? Jakie mieso w takim razie byloby najlepsze? Pozdrawiam.
Kasiu, może być kurczak smażony czy grillowany. Będzie również smacznie.
Pozdrawiam serdecznie
Takie krokiety kuszą, wyglądają bardzo smacznie :-)