Jogurtowe placki z karmelizowanymi bananami i orzechami

Jogurtowe placki to mój wypróbowany przepis. Placki są bardzo puszyste choć ciasto może wydawać się za gęste ale takie właśnie musi być. Jogurtowe placki można zrobić z owocami. Dzisiaj jednak przygotowałam ciasto na placki bez owoców. Za to przyrządziłam karmelizowane banany i włoskie orzechy. Jogurtowe placki to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. Po prostu szybki i łatwy przepis na placki.

jogurtowe placki przepis

Jogurtowe placki

Składniki:

15 placków

300 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

3 jajka

180 g pszennej mąki

30 g owsianych płatków

½ łyżeczki soli

nasiona z jednej laski wanilii

2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło do smażenia

Do podania

2 duże banany

2 łyżki cukru

50 g włoskich orzechów

30 g masła

jogurtowe placki

Zacznij od placków. Jajka i jogurt wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj mąkę, owsiane płatki, sól, proszek do pieczenia i wanilię. Następnie połącz mokre składniki z suchymi na jednolitą masę. Rozgrzej masło na patelni i smaż małe placki. Nakładaj około 2 łyżki ciasta i formuj okrągłe placki. Placki podwajają swoją objętość, więc ciasto trzeba dosyć cienko rozprowadzić. Na drugiej patelni rozpuść masło z cukrem. Pokrój banany w grube plasterki i usmaż na złot kolor. Wyjmij banany z patelni i wsyp pokrojone orzechy. Karmelizuj przez 2 minuty. Mieszaj aby orzechy się nie przypaliły. Podaj placki z karmelizowanymi bananami i orzechami. Smacznego!

SparaSpara

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.