Jogurtowe placki to mój wypróbowany przepis. Placki są bardzo puszyste choć ciasto może wydawać się za gęste ale takie właśnie musi być. Jogurtowe placki można zrobić z owocami. Dzisiaj jednak przygotowałam ciasto na placki bez owoców. Za to przyrządziłam karmelizowane banany i włoskie orzechy. Jogurtowe placki to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. Po prostu szybki i łatwy przepis na placki.
Jogurtowe placki
Składniki:
15 placków
300 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
3 jajka
180 g pszennej mąki
30 g owsianych płatków
½ łyżeczki soli
nasiona z jednej laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do smażenia
Do podania
2 duże banany
2 łyżki cukru
50 g włoskich orzechów
30 g masła
Zacznij od placków. Jajka i jogurt wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj mąkę, owsiane płatki, sól, proszek do pieczenia i wanilię. Następnie połącz mokre składniki z suchymi na jednolitą masę. Rozgrzej masło na patelni i smaż małe placki. Nakładaj około 2 łyżki ciasta i formuj okrągłe placki. Placki podwajają swoją objętość, więc ciasto trzeba dosyć cienko rozprowadzić. Na drugiej patelni rozpuść masło z cukrem. Pokrój banany w grube plasterki i usmaż na złot kolor. Wyjmij banany z patelni i wsyp pokrojone orzechy. Karmelizuj przez 2 minuty. Mieszaj aby orzechy się nie przypaliły. Podaj placki z karmelizowanymi bananami i orzechami. Smacznego!
12 komentarzy
Po takim plackowym śniadaniu ma się energię na cały dzień :)
Pewnie dziewczyny!
Dla mnie idealne sobotnie śniadanie. Uwielbiam placki z owocami chyba pod każdą postacią.
To tak jak ja! Placki to moja druga miłość!
Jakie fajne placuszki – uwielbiam takie śniadania :)
Mniam, mniam, brzmi absolutnie przepysznie! :)
Przyznam, że wyglądają dość zaskakująco :) Mogłabym spróbować :)
ALe pyszności! Aż ślinka cieknie :)
Mogłabym je jeść bez końca :)
Słodkie ale jakie pyszne! Polecam!
Piękne, aż pociekła mi ślinka…
Tak działają!