Co dziś gotowaliście na obiad? U nas był pieczony łosoś z awokado chimichurri. Uwielbiam pieczone ryby z przeróżnymi ziołowymi sosami. Awokado chimichurri to miła niespodzianka. Sos świetnie pasuje do łososia. Prosty sos a taki smaczny! Często jemy łososia na obiad ale pierwszy raz podałam go z awokado chimichurri.
Dzisiaj też mieliśmy ochotę na młode ziemniaki! No wreszcie staniały na tyle, że zdecydowałam się je kupić. Nie chodzi o pieniądze ale o fakt, że za zwykłe ziemniaki nie mam zamiaru płacić niewiadomo ile! Wszystko ma swoje granice!
Awokado chimichurri co to takiego? Chimichurri to sos z natki pietruszki, czosnku, oliwy i cytryny. Dodałam awokado, koper i pewnie wielu z Was pomyśli, że to już nie jest chimichurri…he, he…Sądzę, że nie jest to większym przekrętem niż wegański bigos…Hallo!!!
Awokado chimichurri
Składniki:
1 awokado
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
pęczek kopru
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
szczypta kajeńskiego pieprzu
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
sól do smaku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
Pieczony łosoś
1 kg fileta z łososia
1 cytryna
1¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy
Dodatkowo
1 kg ziemniaków
koper
Natrzyj łososia solą, przyprawami i oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Pokrój cytrynę w plasterki i obłóż nimi rybę. Wstaw do nagrzanego na 275ºC pikearnika i piecz przez 25 minut. Ugotuj ziemniaki ze skórką w lekko osolonej wodzie. Zmiksuj chimichurri. Obierz czosnek, awokado i pokrój. Umieść w malakserze. Wlej oliwę, sok z cytryny i dodaj przyprawy. Pokrój z grubsza pietruszkę i koper i dodaj do reszty składników. Zmiksuj. Podaj łososia polanego chimichurri z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!
8 komentarzy
Pyszny obiadek :)
Dziękuję!
Pysznie to wygląda a szczególnie zaciekawił nas ten sos z awokado :)
Idealny sos do ryby moim zdaniem!
Bardzo pysznie :)
Nad morzem zajadałam się łososiem z pieca :) Mniam!
Łososia w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Czas najwyższy!
Pewnie tak!