Pora na obiad! U nas dzisiaj pieczone bataty z parmezanem, soczysty łosoś i aioli, a do tego mnóstwo sałaty. Pieczone bataty z parmezanem są przepyszne. Lubię słodkie mieszać ze słonym stąd ta kulinarna kompozycja.
Łosoś to ryba, która zawsze się udaje. 20 minut w piekarniku i już gotowa. Bataty są drogie i u nas ale czasami trafiam na przecenę. Jestem mistrzynią w robieniu tanich zakupów. Lubię dobrze jeść ale nie lubię wydawać na jedzenie więcej niż potrzeba. Nie wiem jak w Polsce ale ceny w szwedzkich spożywczych sklepach różnią się niesamowicie.
Mieszkam w centrum Goteborga ale o dziwo mam w pobliżu kilka tańszych marketów. Moja radość nie miała granic, kiedy kilka lat temu otworzono L., do którego mam dosłownie 350 m. Nie jest to tak dobrze zaopatrzony sklep jak w Polsce ale ma wszystko co ja potrzebuję do mojego codziennego kucharzenia. Różnica w cenach jest kolosalna zwłaszcza na mięsie i rybach.
Oszczędzanie na jedzeniu to po proste mądre zakupy, a przy tym promowanie tańszych sieci handlowych i zmuszanie tych drogich do obniżenia cen. Zakupy w promocji to największa przyjemność nie zależnie od portfela! Pieczone bataty czy frytki smakują tak samo ale ja mam satysfakcję, że kupiłam je taniej. Dodam, że łososia też kupiłam taniej! Robicie zakupy w promocji?
Pieczone bataty
na 4 porcje
Składniki:
3 bataty, ok. 1 kg
6 łyżek utartego parmezanu
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka soli morskiej
3 łyżki oliwy
Łosoś
600 g fileta z łososia
sól i pieprz do smaku
1 cytryna
Przystawki do obiadu
porcja aioli, tutaj przepis
zielona sałata, według uznania
150 g zielonego groszku gotowanego, mrożony
Obierz bataty ze skórki i pokrój w grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posyp połową parmezanu, tymiankiem i solą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odwróć bataty na drugą stronę. Posyp resztą parmezanu i tymianku i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Jeśli bataty są jeszcze twarde przytrzymaj dłużej w piekarniku.
Łososia dopraw solą, pieprzem i obłóż plastrami cytryny. Wstaw do piekarnika na 250ºC, u mnie na funkcji grilla i piecz przez 20 minut. Zmiksuj aioli według przepisu powyżej. Dopraw aioli łyżką ostrej musztardy. Podaj łososia na sałacie z sosem, groszkiem i pieczonymi batatami.
12 komentarzy
Mniam, mniam! :)
Bardzo smakowicie wygląda :)
Uwielbiam smak batatów :-) danie prezentuje się bardzo apetycznie :-)
Cudowne danie, kompletne, aromatyczne, super :)
U nas również bataty do najtańszych nie należą, a szkoda, bo je uwielbiam. Tuż obok brukwi (zwanej u nas „Nordens appelsin”) to moje ulubione warzywo. Zgadzam się również, że tymianek pasuje idealnie.
Bataty są smaczne, ale rzeczywiście nie wszędzie dostępne i cena wysoka
Na taki obiad to ja bym do Ciebie wpadła, bardzo apetyczny!!!
U nas to chyba Biedronka jest najtańsza :) Na szczęście to jest nasz najbliższy market :)
Fantastyczny obiad, takie bataty z rybką smakują wybornie :)
O tak! W B. też jest dobre zaopatrzenie.
Uwielbiam łososia, a do batatów przekonuje się w dalszym ciągu :)
jak nie przepadam za łososiem; tak to danie apetycznie wygląda że chętnie bym spróbowała
A ja uwielbiam łososia!