Ryba po persku – mahi hasho to kolejne danie kuchni perskiej, które bardzo lubię. Jem ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu i lubię je jeść na przeróżne sposoby. Ryba po persku to dorsz pod szpinakową pierzynką. Jest przesmaczny! Bardzo aromatyczny i soczysty!
Lubię przyrządzać rybę na obiad, ponieważ jest to szybkie danie. Ryba nie wymaga długiego gotowania. Wręcz odwrotnie! Kilka minut na patelni i już jest gotowa! Podobnie jest ze szpinakową pierzynką. Najpierw smażę cebulę, a potem dodaję świeży szpinak. Jeśli jest to młody szpinak wystarczy zaledwie kilka minut smażenia. Nieco starszy szpinak potrzebuje więcej czasu. W tym przepisie kupiłam dużą paczkę szpinaku i jak na mój smak to był był trochę za bardzo wyrośnięty. Jego metaliczny smak był dosyć agresywny, więc musiałam go przytrzymać na patelni nieco dłużej.
Zamiast szpinaku można użyć świeżej kolendry w tych samych propocjach. Mój mąż nie jest fanem kolendry, dlatego zastąpiłam ją szpinakiem.
Ryba po persku – mahi hasho
4 porcje
Składniki:
600 g fileta z dorsza
3 łyżki mąki
¾ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka chili
¾ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki soli
2 łyżki masła do smażenia
Szpinakowa pierzynka
1 cebula czerwona
5 ząbków czosnku
200 g świeżego szpinaku
½ łyżki nasion kozieradki
2 łyżki tamaryn pasty lub gęstego syropu z kwaśnego granatu
½ łyżeczki kurkumy
¾ łyżeczki chili lub 1 świeże chili drobno pokrojone
sól i czarny pieprz do smaku
Rybę posolić i odstawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami. To będzie nasza panierka. Rozgrzać masło na patelni. Obtoczyć kawałki dorsza w panierce i usmażyć na złoty kolor, po obu stronach. Czas smażenia zależy od grubości ryby, około 2 – 3 minuty.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Zeszklić na maśle wraz ze wszystkimi przyprawami i tamarynem. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Ugotować ryż według przepisu w linku u góry. Na talerz wyłożyć porcję ryżu. Na wierzchu ułożyć kawałek ryby, a na nim położyć 2 czubate łyżki szpinaku. Smacznego!